Kad je Danijela napisala 1. knjigu rekli joj - idi kući, čuvaj decu i kuvaj: Rodila ih 9, sad je poznatija od Đokovića

Autorka Danijela Stil može da se pohvali bogatom karijerom, sa više od 170 napisanih dela, najpoznatija je književnica na svetu, a ovako je sve počelo

Objavljeno: 13.08.2024. 12:27h
Foto: Christopher Peterson / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Radeći na staroj pisaćoj mašini Olimpia koju ima od početka svoje karijere, Danijela Stil je napisala 170 romana. Njen prvenac "Povratak kući" objavljen je kada je prvo od njenih devetoro dece bilo tek beba, a mnoge od ostalih je završila dok su njena deca bila u školi ili spavala, često žonglirajući sa više nacrta različitih knjiga odjednom.

Autorka bestselera pripisuje svoju popularnost tome što je umela da piše iskreno o „stvarima koje nas bole ili plaše“, dok svojim likovima uvek daje „sigurnu luku“, a svojim čitaocima „osećaj nade“.

foto: Profimedia

"Ranije nisam radila na toliko mnogo knjiga, jer sam odgajala devetoro dece, što zahteva moje vreme. Ali u određenom trenutku, ljudi su mi govorili: „Zar ne možete da napišete više? Zar ne možete pisati brže?" Moj izdavač me je zamolio da pređem sa četiri na šest knjiga godišnje, a ja sam pomislila, to je izazov. Ionako sam uvek radila na nekoliko knjiga odjednom, kao umetnik koji radi na različitim platnima, ostavlja ih po strani, a zatim se vraća. Onda su me pitali da li bih mogla sedam i otkrila sam da uživam u svemu tome."

Danijela Stil je 2002. godine dobila orden Vlade Francuske kao oficir reda umetnosti i slova, a 2014. godine je dobila orden kao vitez reda Legije časti.

Autorka bestselera je poprilično stidljiva, ne pojavljuje se često u javnosti, niti često daje intervjue. Rođena je 14. avgusta 1947. godine u Njujorku u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ona je bila jedino dete Norme da Kamara Ston dos Reis i Džona Šalin Stila. Njen otac Džon je bio jevrejsko-nemački imigrant, potomak vlasnika piva Lovenbrau. Njen majka Norma, bila je kćerka diplomata, a rođena je u Portugalu. Stil je odgajana kao katolikinja, a u detinjstvu je imala želju da bude časna sestra.

Veći deo detinjstva provela je u Parizu u Francuskoj, gde je u večernjim satima posmatrala zabave koje su organizovali njeni roditelji. Tako je od ranog detinjstva imala priliku da posmatra navike i živote bogatih i poznatih ljudi.

Kada je imala osam godina, njeni roditelji su se razveli. Brigu o Danijeli preuzeo je otac, a majku je vrlo retko viđala. Danijela je kasnije pisala na svom zvaničnom veb sajtu kako je kao dete bila vrlo usamljena, ali i ozbiljna. Mnogo je volela da čita. Još kao dete počela je da piše priče, a kasnije kao tinejdžerka i poeziju. Diplomirala je 1963. godine u Njujorku na “Lycee Francais de New York”. Studirala je književni i modni dizajn.

foto: Christopher Peterson / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Ma pitanje kako je počela da piše Danijela Stil kaže: "Kao i većina stvari u životu, desilo se slučajno."

"Uvek sam želela da budem modni dizajner. Bila sam veoma umetnički tip. Išla sam u francusku školu i provela veliki deo svog života u Evropi, a moj san je bio da idem u "Parsons School of Design", što sam i učinila; bio je to zajednički program sa njujorškim univerzitetom.

Ali onda sam skrenula sa puta. Parsons je bio veoma intenzivan: vrlo lako i brzo uklanja ljude koji nisu stvoreni za stres modnog posla. Imala sam 15 godina kada sam sletela tamo, i jedna od njihovih stvari je bila da neko iz Sedme avenije dođe i kritikuje tvoj rad. Bilo je strašno. Ostao sam potpuno slomljena.

Tako sam završila da radim u agenciji za oglašavanje butika i PR, a jedan od naših klijenata je bio Ladies’ Home Journal. Radila sam za njih, a izdavač mi je rekao: „Vrlo dobro pišeš. Trebalo bi da napišeš knjigu.” Imala sam 19 godina, bila sam mlada supruga sa novom bebom, i pomislila sam OK. Mladost je tako hrabra: mislite da možete sve.

Probala sam i uživala u procesu. Moj muž je imao prijatelja čiji je tast bio važan agent i ja sam mu dala svoju knjigu. Trebala mu je večnost da mi je vrati i na kraju je, veoma slatko, rekao: „Ovo nije tvoj talenat. Trebalo bi da uživaš u svojoj bebi, naučiš da kuvaš, bla, bla.” (Uzgred, to nikada nisam naučila, kao što će moja deca posvedočiti; kuvam, ali to je užasno iskustvo za sve.)

Onda sam našla drugog agenta — ženu — koja je bila veoma zainteresovana i prodala knjigu Sajmonu & Schuster. Do tada sam već napisala i drugu knjigu. Onda sam napisala još pet, ali one se nikome nisu prodale, pa me ne pitajte zašto sam nastavila da pišem. Zapravo sam se navukla."

foto: Christopher Peterson / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Posle devet godina braka, Stilova i francusko-američki bankar Klaud-Erik Lazard su se razveli. Dok je još bila u braku sa Lazardom Stil je upoznala Denija Zugeldera dok je intervjuisala zatvorenika u zatvoru blizu Lompoka u Kaliforniji , gde je Zugelder takođe bio zatvoren. Kada je pušten na uslovnu slobodu u junu 1973. godine uselio se kod Danijele, ali se početkom 1974. vratio u zatvor zbog optužbi za pljačku i silovanje.

Nakon razvoda od Lazarda 1975. godine Danijela Stil se udala za Zugeldera u zatvorskoj kantini. Razvela se od njega 1978. godine, a njihova veza je izrodila „Obećanje strasti“ i „Sada i zauvek“, dva romana koja su pokrenula njenu karijeru.

Nakon toga se još tri puta udavala, ukupno pet puta, ali nije pronašla sreću u svojim brakovima. Ističe da je u životu uradila dve bitne stvari, napravila karijeru i rodila decu.

Ono što je najtužniji i najnesrećniji trenutak u životu Danijele Stil jeste smrt njenog sina Nika. On je i jedino dete Stilove koje se interesovalo za pisanje, kao majka. Drugi su se posvetili, modi, dizajnu, atletici, socijalnom radu, produkciji, filmovima, fotografiji, tehnologiji… To što je odlučila i od detinjstva želela da ima višečlanu porodicu joj je kako je Danijela rekla najbolja odluka u životu.

"Mnogo sam ponosnija na svoju decu nego na svoju karijeru, ali mnogo volim i svoju karijeru." Rekla je ona.

Bonus video: