On je bio 21 godinu stariji, 100 kg teži i 2 glave viši, varao ju je s kim bi stigao: A ona nije mogla da živi bez njega

Zvali su ih slon i golubica, a ona nije znala kako da živi bez njega - bez obzira što je on svojim ponašanje zaslužio da ga Frida Kalo i ne pogleda

Objavljeno: 09.08.2024. 16:20h 16:25h
Autor:
Foto: MIRAMAX - SOREL, PETER - Album / Album / Profimedia

Frida Kalo i Dijego Rivera su imali ljubavnu priču kakvu je malo ko imao. Prijatelji kažu da se ona prema njemu ponašala kao prema voljenom psu, a on prema njoj kao prema omiljenoj stvari. Ali njihova ljubavna priča šokira, užasava, zbunjuje i oduševljava.

Frida Kalo je rođena 6. jula 1907. godine kao zdravo i živahno dete, ali je u šestoj godini otkriveno da boluje od dečje paralize zbog čega je čitav život šepala i imala razne zdravstvene probleme.

Kada je imala 18 godina tramvaj je iskočio iz šina i udario u autobus u kojem je bila Frida. Mladu devojku je doživela strašnu sudbinu jer ju je probola metalna šipkakoja je ušla kroz kičmu a izašla kroz prepone.

foto: Profimedia

Frida će kasnije pričati da je tog dana izgubila nevinost.

Bukvalno polumrtva ležala je u krevetu dok fizički bol nije postao podnošljiv. Frida je ranije nešto malo slikala, ali kada je bila zarobljena u krevetu započinje ozbiljan posao.

Posle nekoliko godina i 33 operacije kasnije, Frida Kalo uspeva da stane na noge. Prvo što je uradila bilo je da ode u atelje priznatog umetnika Dijega Rivere i da mu pokaže svoje radove.

Ali to nije bio njihov prvi susret. Frida je imala samo 15 godina kada je znala da će se udati za krupnog momka koji je krečio zidove njene škole. Taj momak je bio Dijego Rivera.

foto: Profimedia

"Ta devojka je rođena umetnica," rekao je Dijego koji je u momentu izgubio glavu za njom. Ali Frida nije bila lepotica.

Guste crne obrve, spojene na čelu, brkovi iznad usana i sve ono što nije nimalo laskavo za jednu ženu.

Ali ni Dijego nije bio baš neki Romeo. Ogroman čovek, nespretan i gojazan, sa kosom koja štrči oko njegovog okruglog lica, izbuljenim očima i velikim usnama koje je stalno oblizivao...

Pa ipak, njih dvoje su doživeli snažnu privlačnost jedno prema drugome.

foto: Profimedia

Nakon samo nekoliko nedelja od kako su se zvanično upoznali, odlučili su da se venčaju.

21. avgusta 1929. godine održana je svadba. Frida je bila obučena u najbolju tradicionalnu narodnu nošnju: suknja sa nekoliko podsuknji sakrila je njene osakaćene udove.

Na sred svadbe prišla joj je bivša žena Dijege Rivere i podigla joj suknje glasno vičući:" Pogledajte samo šta je Dijego dobio - umesto mojih zgodnih nogu sada ima ove dve šibice."

foto: Profimedia

Dijego, koji je popio previše votke od kaktusa, revoltiran počeo je da puca po svatovima. Sa svadbe zajedno su pobegle i bivša i sadašnja supruga...

Sutradan je Dijego zatražio oproštaj od supruge i dobio ga je.

Tako je počela njihova luda ljubav koja je mnoge ostavila bez teksta.

Frida je bila njegova ljubavnica, prijateljica i saradnica. Ona je bila njegova muza. Ali nije bila jedina.

Prevare na sve strane

To što je bio oženjen nije ga sprečavalo da zavodi druge žene. Pričalo se da on žene bukvalno "guta", a Frida nije bila svesna toga jer je u njega bila zaljubljena do ušiju.

foto: Profimedia

"Dijego je i svetac i čudovište u jednom čoveku," govorila je ona opravdavajući njegove nevere.

Fridi se udvarao Lav Trocki, a Dijego je svoju ljubomoru opravdao time što je spavao sa njenom sestrom Kristinom.

Frida mu to nije mogla oprostiti pa 1939. odlazi u Njujork a pre toga potpisuje papire za razvod.

Frida u Americi upoznaje umetnika Hozea Bartlija sa kojim započinje nežnu romansku zasnovanu na pismima. Ali sve to biva prekinuto jer ona završava u bolnici zbog jakih bolova u kičmi.

foto: Profimedia

U Americi je i operisana, a prva osoba koju je videla kada se probudila nakon operacije bio je Dijego Rivera.

Dijego ju je ponovo verio i Frida je pristala.

Imala je dva uslova: bez seksa i svako ima svoj novac.

Godinu dana nakon razvoda desilo se drugo venčanje. Dobivši drugu šansu kao i priliku da spava sa drugim ženama sasvim otvoreno, Dijego Rivera veliku pažnju posvećuje Fridi. Ali ona nije bila srećna, jer joj se jedna velika želja nije ispunila a to je da bude majka. Sve njene trudnoće do tada završene su pobačajima.

Njeno zdravlje je brzo propadalo, nosila je korzet i pila velike doze lekova. Poslednjih godina svog života nije mogla da ustaje iz kreveta.

foto: Profimedia

Nekoliko dana pred smrt, u 47oj godini, Frida zapisuje u dnevnik:

"Dijego u mojim ustima u mom srcu u mom ludilu u mom snu u upijajućem papiru u vrhu olovke u pejzažima u hrani u metalu u mašti u bolestima u izlozima u njegovim trikovima u očima u usnama u njegovim lažima."

Noć pre smrti Kalo je svom mužu poklonila prsten koji mu je kupila za dvadesetpetogodišnjicu od njihovog prvog venčanja.

"Osećam da ću te ostaviti vrlo brzo," rekla mu je gledajući ga u oči. Kada ju je ujutru našao mrtvu, nije mogao da poveruje u to.

Dijego Rivera umro je 3 godine kasnije od srčanog zastoja. Tražio je da bude kremiran a njegov pepeo da počiva pored pepela Fride Kalo. Njegove dve ćerke i poslednja supruga mu nisu ispunile tu želju.