"U noći kada je umro, strpao je sve u čarapu": Supruga Robina Vilijamsa otkrila šok detalje pre njegove tragične smrti

Supruga Robina Vilijamsa otkrila je šok detalje njegove smrti. Nakon toga više ništa nije bilo isto.

Objavljeno: 08.08.2024. 07:30h 08:02h
Autor:
Foto: Tammie Arroyo / PA Images / Profimedia

Otkako je Robin Vilijams umro 2014. godine, njegova udovica Suzan Šnajder postavila je svoju životnu misiju da edukuje javnost o razornoj bolesti mozga koju je imao.

Veći deo svog života, Suzan Šnajder je živela u srećnoj anonimnosti. Sve se to promenilo 2007. godine, kada se upoznala sa Robinom Vilijamsom u Eplovoj prodavnici. Njihov slučajni susret prerastao je u pravu ljubav, a Vilijams i Šnajder su se venčali nekoliko godina kasnije. Ali njihovo blaženstvo nažalost nije trajalo.

Godine 2014. Vilijams je šokirao svet - i Šnajderovu - kada je izvršio samoubistvo u njihovoj kući u Kaliforniji. Iako je Šnajderova bila uz Vilijamsa dok se borio sa raznim zdravstvenim problemima prethodnih meseci, stvari su izgledale normalno poslednjeg dana njegovog života. Šnajderova nije brinula za bezbednost svog muža kada su jedno drugom rekli laku noć 10. avgusta 2014.

foto: Reuters

Ali tragično, Robin Vilijams je pronađen mrtav sledećeg jutra, 11. avgusta, u 63. godini. Voljeni glumac i komičar izvršio je samoubistvo.

Nakon njegove smrti, Vilijamsova obdukcija je otkrila da je patio od nedijagnostikovane bolesti mozga zvane demencija Levijevog tela (LBD). Šnajderova je tada postavila svoju misiju da edukuje javnost o razornoj bolesti.

"Pronašao si me": Kako je Suzan Šnajder upoznala Robina Vilijamsa

Rođena 24. januara 1964. u Belvederu u Kaliforniji, Suzan Šnajder je pohađala koledž umetnosti, a kasnije je postala umetnica i grafička dizajnerka. Živela je relativno privatnim životom do kraja 2007. kada je primetila Robina Vilijamsa u Eplovoj prodavnici u Korte Maderi u Kaliforniji. Nakon razgovora, odlučila je da pozdravi legendarnog glumca.

foto: Profimedia

"Ušla sam i videla ovog čoveka i pomislila sam: "Mislim da je to Robin Vilijams'", rekla je za "Gardijan". "Onda, na izlasku, slučajno sam ga ponovo pogledala i on mi se smešio i nešto u meni je reklo: "O, samo idi i pozdravi se." Nosio je kamuflažni/vojni print i ja sam rekla: "Kako ti ide ta maskirna?" A on je rekao: "Ne baš dobro – našli ste me."

Šnajder je kasnije rekla magazinu "Pipl" da je njihova veza bila "instant poznavanje i (međusobna)udobnost" i da su se sreli "u pravom trenutku". Do sledeće godine nakon što su se upoznali, zaljubili su se jedno u drugo.

Odmah su znali da žele da zajedno provedu ostatak života, a Vilijams ju je ubrzo i pitao da se uda za njega.

"Ušao je u spavaću sobu, kleknuo je na jedno koleno i rekao: "Hoćete li biti gospođa Robin Vilijams?" A ja sam rekla: "Svim srcem, da. Svim svojim srcem", rekla je Šnajderova o svom radosnom iskustvu za magazin "Pipl".

foto: Profimedia

Suzan Šnajder i Robin Vilijams venčali su se 22. oktobra 2011. u dolini Napa u Kaliforniji. Preselili su se u kuću sa dva Šnajderina sina i počeli da grade svoj život zajedno.

Ali samo nekoliko godina kasnije, Robin Vilijams je počeo da pati od bezbroj alarmantnih fizičkih i mentalnih zdravstvenih problema.

Teški meseci koji su doveli do samoubistva Robina Vilijamsa i šok detalji njegove tragične smrti

Prema knjizi "Robin" Dejva Ickofa, zdravlje Robina Vilijamsa počelo je da se pogoršava u oktobru 2013. Njegovi simptomi su se kretali od probavnih smetnji preko drhtanja u levoj ruci do problema sa vidom do pognutog držanja. I što se više simptoma pojavljivalo, Vilijams je postajao zabrinutiji.

"Bilo je to kao ova beskrajna parada simptoma", prisećala se kasnije Suzan Šnajder u razgovoru sa autorom knjige. "Koji je to simptom ovog meseca? Pomislila sam, da li je moj muž hipohondar? Jurimo i nemamo odgovor."

foto: Profimedia

Vilijams je priznao zabrinutoj supruzi da se oseća kao da "gubi razum" i da mu je potrebno "ponovno pokretanje mozga."

Zatim, u maju 2014. Vilijamsu je dijagnostikovana Parkinsonova bolest. Ali izgleda da Vilijams nije bio zadovoljan dijagnozom. I kako su meseci prolazili, činilo se da su Vilijamsovi simptomi postali još gori.

Imao je problema sa spavanjem noću i patio je od nemilosrdnih paranoičnih misli. U noći pre nego što je umro, Vilijams je bio toliko zabrinut zbog krađe njegovih satova da ih je ugurao u čarapu, odvezao se do kuće svog pomoćnika i ostavio satove na čuvanje.

Uprkos tome, Šnajderova se ubrzo osećala optimistično. Ona i njen muž proveli su "savršen dan" zajedno, prema intervjuu koji je kasnije dala za "Dobro jutro Ameriko", a Vilijams je delovao ljubazno kao i obično dok su se spremali za spavanje.

foto: Profimedia

Ponudio je da Šnajderovoj pruži masažu stopala, a zatim su razmenili uobičajeni noćni pozdrav "Laku noć, ljubavi moja". Vilijams je otišao u svoju spavaću sobu sa svojim tabletom, što je Šnajder shvatila kao još jedan dobar znak jer ga mesecima nije videla da čita ili gleda televiziju.

"Činilo se kao da mu ide bolje, kao da je na putu nečega", rekla je ona. "Razmišljala sam: "Ok, stvari rade… on je zaspao".

Osim toga, uskoro će posetiti ustanovu za neurokognitivno testiranje, što bi moglo da pruži dodatnu jasnoću o tome šta se dešava sa njim.

Šnajderova je napustila kuću sledećeg jutra — 11. avgusta — oko 10:30č da bi obavila neke poslove bez da je slutila da nešto nije u redu. Vilijamsova vrata su bila zatvorena, pa je odlučila da ga pusti da se odmori. Ali kada Vilijams još nije ustao do 11 sati, njegov pomoćnik - koji je već pokucao i gurnuo poruku ispod vrata - postao je zabrinut i otvorio bravu.

foto: Profimedia

Robin Vilijams je bio mrtav, obešen. Umro je u 63. godini.

Suzan Šnajder posle smrti Robina Vilijamsa

Posle smrti Robina Vilijamsa, njegov publicista je primetio da je patio od "teške depresije". Kao takvi, mnogi su mislili da je depresija glavni razlog njegovog samoubistva, posebno jer se ranije borio sa svojim mentalnim zdravljem. Ali Vilijamsova obdukcija je otkrila da je imao nedijagnostikovani slučaj demencije Levijevog tela (LBD).

Vrsta demencije uzrokovana nakupljanjem proteina zvanih "Levijeva tela" u mozgu, LBD je progresivno stanje koje može izazvati probleme sa kretanjem, kognitivnim funkcijama i nervnim sistemom, kao i promene u ponašanju i raspoloženju. Šnajderova je uverena da je to dovelo do Vilijamsove smrti.

foto: Fonet

"Robin nije umro od depresije. Depresija je jedan od 40 simptoma demencije Levijevog tela", rekla je Šnajderova za "Haute Living San Francisco 2023". "Bili smo zajedno sedam godina, a moj muž nije bio depresivan."

Ona veruje da je Vilijams postao paranoičan zbog svoje posete ustanovi za neurokognitivno testiranje, jer se plašio da će biti "zatvoren".

Ona nastavlja svoj edukativni poduhvat, a od umetnosti nije odustala.