Glumila u najpoznatijem horor filmu, pa isti horor i doživela: Kada su ušli u njenu kuću, jeza je sve spopala

Život poznate Popajeve Olive obeležen je tragedijom i borbom sa unutrašnjim demonima.

Objavljeno: 06.08.2024. 09:33h 09:47h
Autor:
Foto: Zuma Press / Profimedia

Sedamdesetih godina, Šeli Duval je zadivila sve svojim nezaboravnim nastupom u čuvenom horor filmu Stenlija Kjrubrika "Isijavanje". Nakon svoje uloge, otišla je iz Los Anđelesa i od tada je živela u mraku, boreći se sa ličnim demonima.

Brzi uspon do slave

foto: Zuma Press / Profimedia

Duval je započela svoju karijeru sedamdesetih godina i brzo je osvojila naklonost gledalaca svojim glumačkim talentom i upečatljivim osobinama, uključujući njene krupne oči. Među njenim zapaženim ulogama iz tog doba bila je i uloga bolničarke u filmu "Tri žene" iz 1977. godine.

Osamdesetih je glumila i u čuvenom filmu "Popaj" sa Robinom Vilijamsom, gde je tumačila ulogu Olive Uljić, po čemu je ostala prepoznatljiva.

Kao Vendi Torans u filmu "Isijavanje", Duval je bila zarobljena u jezivom hotelu Overluk, gde je pokazala i svoj glumački talenat. Suočavajući se sa padom svog partnera u ludilo, suočila se sa Kjubrikovim intenzivnim pravcem, koji je testirao njene granice. Uprkos izazovima, Duvalova posvećenost njenoj ulozi ostala je nepogrešiva.

foto: WALT DISNEY PRODS-PARAMOUNT - Album / Album / Profimedia

Napuštanje Holivuda

Vraćajući se svojim korenima u Teksasu tokom devedesetih, glumica se povukla iz Holivuda. Krenula je da živi vrlo zatvoreno, a o detaljim iz njenog života gotovo da niste mogli ni da čujete. Duval je kasnije otkrila da se tokom ovog perioda borila sa unutrašnjim demonima.

U novembru 2016. Duvalova se pojavila u emisiji dr Fila, gde je otvoreno govorila o svojoj borbi sa mentalnom bolešću, rekavši: "Jako sam bolesna, treba mi pomoć." Njena iskrenost je skrenula pažnju na njene izazove i izazvala saosećanje kod mnogih.

foto: Printscreen Instagram/ @SARKULOWSKI

Šeli je preminula 11. jula 2024. godine, u 75. godini. Njen dugogodišnji partner prijavio je da je umrla mirno u snu usled komplikacija povezanih sa dijabetesom.

Trajna ljubav Šeli Duval prema glumi blistala je uprkos tome što je godinama bila daleko od reflektora, i što se borila sa ličnim demonima. U značajnom povratku, pojavila se u autorskom horor filmu "The Forest Hills", koji je debitovao 2023. Reditelj i pisac filma, odajući počast njenoj legendarnoj karijeri, pozvao ju je da još jednom pokaže svoj izuzetan talenat.

foto: Karl Larsen / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Šeli je dijagnostikovana mentalna bolest koja se zove šizoafektivni poremećaj. To je poput koktela šizofrenije i poremećaja raspoloženja, koji svakodnevni život može učiniti vrlo otežavajućim.

To znači da Šeli doživljava mešavinu simptoma kao što su halucinacije, zablude i neorganizovano razmišljanje, zajedno sa nekim zabavnim promenama raspoloženja.

Šeli je poslednje dane provela u kući u Teksasu prenatrpana đubretom i stvarima koje je skladištila gde je stigla. Kutija, razbacane stvari, smeće, bili su i napolju kao i u njenim kolima.

Bonus video: