Sa 69 godina izdaleka izgleda 3 puta mlađe: Traume lečila estetskim zahvatima, kad joj vide lice izbliza ljudi se krste

Kažu da nijedna nije imala uku za modu od nje, ali danas se više priča o njenim intervencijama nego o modnim uspesima

Objavljeno: 05.08.2024. 22:36h
Autor:
Foto: Profimedia

Slavna kreatorka Donatela Versaće ima 69 godina, iako to nikada niko ne bi rekao gledajući njene fotografije na mrežama.

Donatela Versaće, jedna od najpoznatijih figura u svetu mode, poznata je po svom upečatljivom stilu i neumoljivoj želji da održi mladalački izgled. Rođena 2. maja 1955. godine u Ređo di Kalabriji, Donatela je odrasla kao najmlađa od troje dece u porodici Versaće. Njena majka Frančeska radila je kao krojačica, dok je otac Antonio pomagao u porodičnom poslu vađenja uglja.

foto: private/IPASocialWW / IPA / Profimedia

Detinjstvo puno izazova

Porodica Versaće suočila se s tragedijom kada je Donatelina sestra Tina preminula u 12. godini zbog infekcije tetanusa. Ovo je iskustvo zbližilo Donatelu sa bratom Đanijem, sa kojim je razvila neraskidivu vezu. Đani, koji je kasnije postao slavni modni dizajner, bio je njen mentor i inspiracija.

Već u ranim godinama, Đani je imao značajan uticaj na Donatelu. Kada je imala samo 11 godina, ubedio ju je da se ofarba u plavo u čast italijanske pevačice Peti Pravo. Njihova veza je bila posebna i kroz nju je Donatela ušla u svet mode.

foto: Reuters

Početak karijere u senci brata

Sredinom sedamdesetih godina, Donatela je studirala književnost i jezike u Firenci, ali je vikendima putovala u Milano kako bi radila sa Đanijem, koji je tada bio zaposlen u modnoj kući Callaghan. Njena majka nije odobravala ovaj put i često ju je iznenada posećivala, ali to nije sprečilo Donatelu da sledi svoju strast za modom.

Đani je ubrzo pokrenuo sopstveni modni brend i suočio se s kritikama zbog svog avangardnog stila. Donatela je u početku radila na odnosima s javnošću, ali je ubrzo postala Đanijeva muza i ključni savetnik. Njegovo poverenje u njene estetske odluke bilo je toliko da je odbacivao modele koje ona ne bi odobrila.

Tragična smrt Đanija i nasleđe

Nažalost, 15. jula 1997. godine, život Donatele se zauvek promenio kada je Đani Versaće ubijen ispred svoje vile u Majamiju. Ubica, Endru Kunanan, bio je serijski zločinac čija su dela šokirala javnost. Njegovi motivi za ubistvo ostali su misterija, a Donatela je morala da preuzme uzde modnog carstva Versaće.

Nakon Đanijeve smrti, Donatela je postala kreativna direktorka brenda i nastavila da gradi modno nasleđe koje je njen brat započeo. Njena ćerka Alegra, koja je nasledila deo bogatstva, takođe je bila pod velikim pritiskom da nastavi porodičnu tradiciju.

foto: Profimedia

Opsesija mladošću i kritike

Iako je Donatela postigla veliki uspeh u modi, njen fizički izgled često je bio tema spekulacija. Strastveno posvećena očuvanju mladalačkog izgleda, Donatela je pribegavala plastičnim operacijama, botoksu i filerima, što je promenilo njen izgled do neprepoznatljivosti. Često je bila kritikovana zbog prenaglašenih estetskih intervencija, a njene fotografije sa plaže izazivale su lavinu komentara.

Njena opsesija mladolikošću prenela se i na ćerku Alegru, koja je dugo bila opterećena sopstvenim izgledom, videći majku kao ideal. Nažalost, Donatelina sklonost ka estetskim zahvatima, u kombinaciji sa dugogodišnjom zavisnošću od kokaina, narušila je njen prirodni izgled.

foto: Profimedia

Nasleđe u svetu mode

Uprkos svim izazovima, Donatela Versaće ostaje ikona mode, poznata po svojoj hrabrosti i kreativnosti. Njena izuzetna energija i strast prema modi učinili su je jedinstvenom, a njen uticaj na modni svet neosporan je i danas.

FOTO: Aliah Anderson / Getty images / Profimedia
FOTO: wcp / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia
FOTO: RICHARD YOUNG / Shutterstock Editorial / Profimedia
FOTO: Matt Baron / Shutterstock Editorial / Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: AP

Donatela nastavlja da inspiriše nove generacije dizajnera, ostajući simbol neprekidne evolucije u svetu visoke mode.