Isplivale šok fotografije iz detinjstva kontroverzne bokserke: Evo kako su je roditelji oblačili i kako su je tretirali

Fotografije kontroverzne bokserke iz detinjstva otkrivaju kako je izgledala.

Objavljeno: 02.08.2024. 10:06h 11:31h
Autor:
Foto: Printskrin@imane_khelif_10/Instagram

Olimpijska ženska bokserka Iman Helif, koja je izazvala međunarodnu raspravu u vezi sa njenim polom tako što je juče pobedila svoju protivnicu za 46 sekundi, govorila je o svojoj "hrabrosti" u prevazilaženju životnih nedaća kako bi došla do vrha ovog sporta.

Kontroverzna sportistkinja je ispričala kako je od prodaje hleba na ulicama svog alžirskog sela postala sportski heroj ili heriona– nakon što ju je trener okrenuo sportu zbog njenih "fizičkih kvaliteta".

Ali čak i tada, suočila se sa predrasudama jer su njena konzervativna porodica i zajednica gledali na taj sport kao "samo za muškarce", prenosi "Dejli Mejl".

Iman desno u roze majici foto: Printskrin@keep6ixsolid/X

Ova dvadesetpetogodišnjakinja, jedna je od dve sportistkinje koje su izbačene sa prošlogodišnjeg svetskog prvenstva u Nju Delhiju nakon što nisu ispunile kriterijume podobnosti polova. Sada gleda želi da osvoji zlatnu medealju o kojoj je sanjala, nakon što je napredovala u četvrtfinale pobedom nad Anđelinom Karini.

Njen put je bio ispraćen kontroverzama, a njena italijanska protivnica se povukla u suzama posle samo 46 sekundi i rekla svom uglu da "nije fer".

U jednom otkrivenom intervjuu snimljenom uoči Igara, Helif je rekla da se povukla od zabrane zbog povišenog nivoa testosterona i izjavila: "Želela sam da pokažem celom svetu kakva je hrabra žena Iman Helif.“

foto: Printskrin@Hindutva Knight/X

Njena borba u Parizu trebalo bi da ostane jedna od najkontroverznijih u istoriji Olimpijskih igara i bacila je Igre u haos usred žestoke reakcije.

Olimpijski šefovi su, međutim, brzo stali u odbranu Helifove, kritikujući "agresiju" i "diskriminaciju" javnosti. Helifova je podelila izjavu na društvenim mrežama i napisala: "Hvaljen neka je Bog. Božanska pravda."

Tokom tuče, Karini je dva puta pogođena, pretrpela je jak udarac i jedva je zadala svoj, pre nego što je rekla svom uglu: "Nije fer." Zatim je pala na kolena, frustrirano udarala po ringu i odbila da se rukuje sa Helifovom.

foto: Ciro Fusco / Zuma Press / Profimedia

Nakon što je završen meč u kategoriji do 66 kg, Karini, takođe 25, rekla je da je napustila meč kako bi "spasila svoj život".

Na navodnim fotografijama koje su isplivale na društvenim mrežama, nalazi se Helifova kao mala devojčica. Alžirka je takođe ispričala kako je bila inspirisana da se bavi boksom zbog "fizičkih kvaliteta" koje je njen trener u školi video u njoj.

Na pitanje zašto je izabrala da se bavi sportom koji se "često naziva muškim sportom", Helifova je odgovorila: "To je bila čista slučajnost, nikad nisam zamišljala da ću jednog dana postati bokserka i da ću postati svetska šampionka."

"Uvek sam volela fudbal i igrala sam ga u svom malom selu. Moj otac je uvek više voleo fudbal nego boks. Ali u svojoj školi sam bila veoma dobra u sportu i moj trener me je ohrabrio da postanem bokserka jer sam imala dobre fizičke kvalitete i on je bio u pravu.

Helifova je rekla da se "zaljubila" u boks čim je prvi put ušla u ring.

Bokserka je svoje detinjstvo opisala kao "zaista teško", dodajući: "Dolazim iz konzervativne regije i porodice. Boks je bio sport posvećen samo muškarcima."

Takođe je govorila o tome da mora da putuje između svog sela i grada u kojem je pohađala obuku, dodajući: "Ovo su prepreke na koje sam naišla kada sam počela."

"Prodavala sam hleb na ulici, skupljala sam posuđe i druge predmete da zaradim novac i da se krećem jer sam došla iz veoma siromašne porodice.'

Imane opisuje svoju karijeru kao "impresivnu priču", otkrivajući kako je započela svoju karijeru u jednom alžirskom selu pre nego što se preselila u grad, zatim glavni grad, a kasnije je odlučila da ode u inostranstvo.

Učešće Helifove na događaju bilo je izvor kontroverzi nakon što je prošle godine diskvalifikovana sa Svetskog prvenstva u boksu za žene.

Na sajtu Olimpijskih igara navedeno je da je Helifova bila diskvalifikovana nekoliko sati pre borbe za zlatnu medalju protiv Kineskinje Jang Liu u Nju Delhiju, nakon što njen povišeni nivo testosterona nije ispunio kriterijume.

Olimpijski komitet Alžira (COA) uzvratio je tvrdnjom da je diskvalifikacija deo "zavere" da ih spreči da osvoje zlatnu medalju i rekao je da "zdravstveni razlozi" stoje iza visokog nivoa testosterona.

Lin Ju-Ting iz Tajvana je takođe diskvalifikovana sa Svetskog prvenstva.

Govoreći u dokumentarcu, Helifova je rekla: "2023. godina je bila veoma teška za mene nakon sjajne godine... Bio je to težak udarac za mene, ali vratila sam se jača da pokažem svoju snagu i svoju odlučnost i pokažem celom svetu kakva hrabra žena je Iman Helif."

Nakon okršaja sa Karinijevom, Bokserski savez Alžira se radovao pobedom Helifove, objavivši na Fejsbuku: "Čestitamo alžirskoj bokserki Imani Helif, koja je snažno reagovala u ringu i plasirala se u četvrtfinale, pošto je pobedila Italijanku Anđelinu Krini za manje od 46 sekundi, bez napora."

foto: Fabio Bozzani / AFP / Profimedia

Govoreći dok je izlazila iz ringa, alžirska bokserka je rekla: "Ako Bog da, ovo je bila prva pobeda. Bog me želi na zlatnu."

Alžirka je dodala: "Teško za prvu borbu. Insh'allah (ako Alah da) za drugu borbu. Veoma sam spremna jer je prošlo osam godina priprema. Ovo su moje druge Olimpijske igre posle petog mesta u Tokiju."

"Treba mi olimpijska medalja ovde u Parizu. Videćemo ko će pobediti u drugoj borbi da bismo saznali protivnika."

"Bićemo spremni i učinićemo sve da vratimo medalju za Alžir. Jedan, dva, tri, živi Alžir."

Ona je odbila da komentariše kontroverznu odluku da se uključi na Olimpijske igre.

Prema feminističkom sajtu Reduk, smatra se da su obe pogođene razlikom u seksualnom razvoju (DSD), nizom medicinskih stanja identifikovanih pri rođenju gde su genitalije atipične u odnosu na hromozome.

Retka "interseksualna" medicinska stanja, medicinski poznata kao razlike u seksualnom razvoju (DSD), takođe mogu značiti da spolja ženske osobe mogu imati "muške" hromozome, ili obrnuto. Kako se navodi, u pitanju je problem sa hormonima.

Portparol Međunarodnog olimpijskog komiteta je rekao: "Svi sportisti koji učestvuju na bokserskom turniru poštuju uslove takmičenja i pravila za prijavu, kao i sve važeće medicinske propise, u skladu sa bokserskom jedinicom Pariz 2024.“

Takođe su branili Helifovu i Ju Tingovu od reakcija.

"One (Helif i Ju Ting) su iznenada diskvalifikovane bez ikakvog daljeg postupka", navodi se u saopštenju od 557 reči pre nego što se dodaje da se, u skladu sa prethodnim Olimpijskim igrama, "pol i starost sportista zasnivaju na njihovom pasošu."

Bonus video: