Niko nije napravio veći skandal u Parizu na OI od ove osobe: Muškarac se bori protiv žena, glumi žrtvu i šokira stavom

Bokser sa muškim hromozomima se bori protiv žena smatra da je zapravo on žrtva i sve jedna velika nepravda

Objavljeno: 01.08.2024. 14:43h
Foto: Printscreen Instagram

Italijanska bokserka Anđela Karini predala je meč usred borbe s Alžirskom bokserkom Iman Heli u osmini finala Olimpijskih igara u Parizu.

Naime Anđela je pred samu borbu izrazila zabrinutost što mora da se bori protiv biološki dokazanog muškarca. Odmah na početku borbe Italijanka je primila izuzetno snažan desni kroše i odmah je rešila da odustane. Skinula je opremu i u suzama klekla na pod. Nije želela ni da se pozdravi sa protivnicom.

foto: Ciro Fusco / Zuma Press / Profimedia

Međunarodni Olimpijski komitet dao je zeleno svetlo za nastup na Olimpijadi u Parizu ovoj i još jednoj bokserki koje su prošle godine bile suspendovane sa Svetskog prvenstva zbog sumnje da su muškarci.

Ovogodišnje Olimpijske igre tek što su počele, a već ih prate brojne kontroverze. Pored ceremonije svečanog otvaranja koja je izazvala burnu reakciju javnosti širom sveta, dve učesnice takmičenja su se našle u žiži i to zbog bizarnog razloga.

Radi se o Imane Kelif iz Alžira i Lin Ju-Ting s Tajvana, koje su diskvalifkovane sa prošlogodišnjeg Svetskog prvesntva usled prisutnosti XY hromozoma dozvoljeno da se takmiče u ženskoj konkurenciji.

Problem je nastao kada je IBA isključena iz donošenja odluka koje se tiču bokserskih takmičenja na Olimpijskim igrama usled prepirki oko nadležnosti i skandala vezanih za suđenje.

MOK međutim na svom zvaničnom nalogu sadrži informacije o diskvalifikaciji dve takmičarke, ali je prema pravilniku koji je baziran na onom za Igre u Tokiju odlučio da bokserkama iz Alžira i Kineskog Tajpeja dozvoli da se bore.

Bari Mekgigan, irski bokser i svetski šampion, digao je glas protiv ove odluke, rekavši da je šokantno što im je dozvoljeno da stignu ovako daleko.

foto: Printscreen Instagram

Sa druge strane, Heli je izjavila da je žrtva teorija zavere.

- Ljudi prave ove teorije zavere protiv mene i Alžira jer ne žele da vide alžirsku zastavu kako se vijori iznad postolja i mene kako osvajam zlato - rekla je Heli.

Istraživanja su pokazala da je prosečna snaga udaraca čak 162 odsto veća kod onih koji su prošli pubertet kao muškarci.

Za to vreme, društvenim mrežama kruže snimci njihovih borbi, a najviše pažnje privukao je okršaj Iman Helif s jednom meksičkom bokserkom, iz decembra 2022.

Kako se navodi, tri meseca kasnije su otkriveni njeni XY hromozomi, a video je privukao mnogo pažnje i do sada na Iksu ima 1,2 miiliona pregleda.

Bonus video: