Bliznaci rođeni sa istim genetskim poremećajem danas izgledaju neverovatno: Jednog zovu "nakazom", a za drugim žene lude

Blizanci rođeni sa istim genetskim poremećajem danas izgledaju neverovatno i potpuno različito.

Objavljeno: 01.08.2024. 11:17h 11:33h
Foto: Printscreen Youtube

Adam Pirson je britanski glumac, voditelj i društveni aktivista kom je, kao detetu, dijagnostikovano retko stanje koje se zove neurofibromatoza. To je dramatično promenilo Adamov izgled.

Putovanje Adama i Nila Pirsona kroz život bilo je sve samo ne obično. Uprkos tome što dele isto retko genetsko stanje, neurofibromatozu tipa 1 (NF1), njihova iskustva i izgled su se dramatično razlikovali, zbunjujući medicinsku zajednicu i zadivljujući svet.

Dijagnoza uspostavljena pre njihovog 5. rođendana

Kada su se Adam i Nil rodili, bili su toliko identični da je njihova majka Merilin jednom slučajno dvaput nahranila jednog od njih jer nije mogla da ih razlikuje. Međutim, kako su godine prolazile, njihovi putevi su se menjali u velikoj meri zbog nepredvidive prirode njihovog stanja.

Blizancima je dijagnostikovan NF1 malo pre njihovog petog rođendana. Ovaj genetski poremećaj uzrokuje formiranje tumora na nervnom tkivu, što može dovesti do niza simptoma od blagih do teških. Za Adama je to značilo budućnost punu operacija i medicinskih izazova. Nil bi se, s druge strane, suočio sa sopstvenim nizom prepreka, iako drugačijim od bratovih.

Merilin se priseća trenutka kada je znala da nešto nije u redu. Adam se udario u čelo, a kvrga se nije spustila. To je dovelo do niza medicinskih testova i otkrića fibroma na njegovom vratu, koji mu je blokirao dušnik. Bio je to početak brojnih operacija i boravaka u bolnici.

foto: BBC / Ferrari / Profimedia

Dobili su istu dijagnozu, ali su različito "pogođeni".

U srednjoj školi, Adam se suočavao sa nemilosrdnim zadirkivanjem zbog deformacije lica. Često su ga nazivali imenima poput "Čovek slon" i "nakaz". Uprkos tome, Adam je ostao otporan, koristeći svoj humor i samopouzdanje da prebrodi ova teška vremena. Njegova sposobnost da se uzdigne iznad hejtera je svedočanstvo njegove snage i karaktera.

foto: Ken McKay/ITV / Shutterstock Editorial / Profimedia

Adam je prošao 33 operacije uklanjanja tumora i trenutno je slep na jedno oko, dok je vid na drugom oku smanjen. Ponuđena mu je šansa da učestvuje u medicinskom ispitivanju u Sjedinjenim Državama, koje ima za cilj da smanji tumore lekovima. Iako ispitivanje predstavlja rizike, uključujući potencijalno odvajanje mrežnjače, ono takođe nudi tračak nade.

Iako se Nilovo stanje nije manifestovalo na isti vidljiv način kao Adamovo, on se suočio sa sopstvenim bitkama. Njegovo kratkoročno pamćenje je bilo jako narušeno, a godinu dana kasnije dijagnostifikovana mu je epilepsija. Ovo je značajno uticalo na njegov svakodnevni život, zahtevajući od njega da se drži precizne rutine kako bi upravljao gubitkom pamćenja.

Uprkos svojim individualnim izazovima, Adam i Nil su uvek podržavali jedni druge. Oni razumeju međusobne borbe bolje od bilo koga drugog i zajedno se suočavaju sa svojim bitkama. Njihova veza je snažan dokaz snage porodice i ljudskog duha.

Adam je iskoristio svoje iskustvo da se zalaže za druge sa deformacijom lica. Njegovo javno prisustvo se ne odnosi na slavu, već na širenje poruke da je u redu ne biti u redu. Njegov najnoviji film "Drugačiji čovek" priča priču o ambicioznom glumcu koji se podvrgava radikalnoj medicinskoj proceduri koja menja njegov izgled.

foto: S Meddle/ITV / Shutterstock Editorial / Profimedia

Međutim, transformacija se pretvara u još jednu noćnu moru dok on postaje opsednut da povrati ono što je izgubljeno.

Bonus video: