Vila na 27 spratova najbogatije indijske porodice krije jezivu tajnu: Imaju 600 sluga i baškare se u neopevanom luksuzu

Vila najbogatije indijske porodice broji 27 spratova, a u njoj sve pršti od luksuza.

Objavljeno: 01.08.2024. 08:54h
Foto: Sujit JAISWAL / AFP / Profimedia

Svadba Ananta Ambanija i Radike Merčant, odnosno svadba veka, kako su je mediji prozvali, bila je goruća tema prethodnih nedelja. Ovo luksuzno trodnevno venčanje koštalo je 600 miliona dolara, a okupilo je neke od najuticajnijih i najbogatijih ljudi sveta.

Kako je porodica Ambani najmoćnija porodica u Indiji, i svakako jedna od najmoćnijih u svetu, ovo možda nije neočekivano... Ipak, Ambanijevi su se suočili sa glasnim kritikama na račun rasipnosti - optuženi su da nemilice troše ogromne količine novca, dok veliki deo njihovih sunarodnika gladuje.

foto: Sujit JAISWAL / AFP / Profimedia

No, ovo nije prvi put da porodica povuče potez koji je razbesneo indijsku javnost i koji ostavlja utisak bahatosti i nezainteresovanosti za širu dobrobit. Naime, njihova porodična kuća krije jednu prilično sramotnu tajnu.

Život porodice Ambani u "najružnijem" soliteru na svetu visokom 173 metra

Mladoženja Anant Ambani je najmlađi sin Mukeša Ambanija, najbogatijeg čoveka Indije, a povremeno i Azije (rangiranje se neprestano menja). Mukeš Ambani je istovremeno i vlasnik vrlo verovatno najružnijeg solitera na svetu. Zdanje podseća na nedovršenu industrijsku zgradu ili ogromni, stari klima uređaj, a zamisao je, verovatno, bila da izgleda futuristički, ali je krajnji ishod prilično groteskan.

foto: Sujit JAISWAL / AFP / Profimedia

Ova zgrada je zapravo porodična vila porodice Ambani, i premda na fotografijama ne odaje takav utisak, zapravo je neverovatno visoka - ima 27 spratova! Međutim, ima veoma visoke plafone, pa je ukupna visina zgrade 173 metara, što odgovara visini nebodera sa 60 spratova, da su plafoni bili standardne veličine.

Završena je 2010. godine, jedna je od najskupljih vila na na svetu i njoj živi ukupno oko 600 ljudi, s obzirom da je pored članova porodice, tu naseljeno i njihovo mnogobrojno osoblje. Ovo je zapravo ogromno imanje smešteno na malom prostoru, a umesto u širinu, ide u visinu.

foto: Printscreen Instagram - radhikamerchantfp

Šta se to nalazi unutra? Na nekoliko spratova postoje parkinzi za više od 160 automobila, a tu je i kolekcija unikatnih, skupocenih porodičnih automobila. U zgradi se nalaze i bazeni, plesna dvorana, pozorište, bioskop, hram, a tu je čak i zimska soba, tačnije prostorija u kojoj se pravi veštački sneg i gde je moguće baviti se zimskim sportovima. Tu su i tri sprata sa prelepim baštama, nekoliko spratova namenjenih gostima porodice, te šest spratova na kojima žive članovi porodice.

Ne treba zaboraviti ni spa centar, te trpezariju za veliki broj gostiju, a tu je i devet brzih liftova na različitim mestima u zgradi i sa različitom funkcionalnošću. Dakle, sve što vam je potrebno da uživate u životu, a da ne morate čak ni da napustite ovaj velelepni objekat. Očekivano, sigurnosni sistem je vrhunski, zgrada je izrazito jaka i može da izdrži i najsnažnije zemljotrese.

foto: Vijay Bate/Hindustan Times / Shutterstock Editorial / Profimedia

Inače, zgrada je izgrađena u skladu sa indijskim arhitektonskim i ezoterijskim kanonima i samo od indijskih materijala. Gradnju su pratili drevni rituali sa ciljem da zaštite kuću i one koji u njoj žive od svih životnih nedeća.

Inače, sama kuća nosi ime Antilija. Ime je povezano sa drevnom legendom koja kaže da su u 8. veku, muslimanski Arapi iz Afrike stigli u područje današnje Španije i naselili ostrvo u Atlantskom okeanu. Na datom ostrvu, prozvanom Antilija, osnovali su sedam gradova i tamo živeli u blagostanju i bogatstvu, odsečeni od celog sveta. Legenda dalje pripoveda da su Španci jednom prilikom sasvim slučajno nabasali na ovo ostrvo, ali da nikada više nisu uspeli da ga nađu. Simbolika je jasna, Antilija je mesto totalno blagostanja, odsečeno od spoljašnjeg nesavršenog sveta.

Vila "Antilija" krije mračnu tajnu - evo koju

Ovo zdanje je svakako interesantno iz više razloga, no krije i prilično "mračnu" tajnu, a reč je o tome na koji su način Ambanijevi došli do zemljišta. Naime, kuća se nalazi u prestižnom delu grada Mumbaja u ulici u kojoj živi samo krem društva. Zemljište u ovoj zoni ne samo da je neverovatno skupo, već je praktično nemoguće pronaći ono dostupno za prodaju.

foto: Ashish Vaishnav/SOPA Images/Shut / Shutterstock Editorial / Profimedia

No, porodica Ambani je uspela da dođe do placa površine 0, 4 hektara... Kako? Nikom nije potpuno jasno, a predstavnici bivših i sadašnjih vlasnika se i dalje vuku po sudovima. Naime, zemljište je pripadalo sirotištu za decu iz siromašnih porodica koje je nadgledala jedna dobrotvorna organizacija. Niko nije dao dozvolu za prodaju ove zemlje, ili se bar taj novac nije slio u kasu dobrotvorne organizacije. Sirotište je svakako srušeno, ne zna se gde su završila deca, a tu je nikao luksuzni soliter Ambanijevih.

Zanimljivo je da život u višespratnici za porodicu Ambani nije novitet; otkako su došli do velikih količina novca živeli su u visokim zgradama. Isprva je otac Mukeša Ambanija, nakon što se vratio iz Jemena gde je zaradio ogroman kapital, izgradio vilu na 14 spratova. Sada u toj vili živi brat Mukeša Ambanija sa porodicom, a njih dvojica međusobno ne razgovaraju. A, pre nego što je Antilija izgrađena, Mukešova porodica živela je u kući na 22 sprata.

(Stil/ Blic Žena)

Bonus video: