Bio san svake Jugoslovenke, u jeku slave nestaje i više niko nije čuo za njega: Misterija oko čuvenog dase i sad traje

Vladan Holec, odnosno Mile (Beli) iz original ekipe "Otpisanih" i Brzi iz "Valtera", vodio je vrlo misteriozan život, te se ne zna ni čime se bavio kada je otišao u Ameriku, ni od čega je umro...

Objavljeno: 01.08.2024. 07:00h 07:41h
Foto: Printscreen Youtube

Šarmantni Vladan Holec koji je privukao na sebe pažnju jugoslovenske javnosti ulogom Mileta u seriji "Otpisani" povukao se iz glume na vrhuncu slave, a za njega se čulo ponovo tek decenijama kasnije, nakon što je preminuo.

Jugoslovenska kinematografija iznedrila je veliki broj glumaca koji su postali prave zvezde i zadržali slavu i obožavanje od Vardara do Triglava i po raspadu velike države.

Rade Šerbedžija, Dragan Nikolić, Milan Štrljić i ostali zadržali su poštovanje publike širom regiona i nastavili vredno da rade i u poznim godinama, ali je jedno od omiljenih lica sedamdesetih misteriozno nestalo nakon ogromnog uspeha.

foto: Printscreen Youtube

Glumac Vladan Holec, koji je igrao u filmu "Valter brani Sarajevo", zatim u "Otpisanima" i "Crvenoj zemlji", obeležio je jednu eru jugoslovenske umetnosti, a potom je iznenada nestao.

Sledeći put se za njega čulo tek u 21. veku, kada su mediji javili da je jugoslovenski glumac preminuo u Los Anđelesu 4. novembra 2004. godine.

Na profilima koji se na društvenim mrežama bave starim filmskim zvezdama već godinama kruži fotografija za koju kažu da je jedina na kojoj možemo videti Vladana Holeca u kasnijim godinama.

Ipak, nema potvrde da je na njoj zaista slavni Mile iz "Otpisanih".

Šta se desilo s Vladanom Holecom?

Mile (Beli) iz original ekipe "Otpisanih" i Brzi iz "Valtera" kao neke tačke prepoznavanja, bio je zapažen u "Crvenoj zemlji", igrao i u italijanskom hororu "Živi su mrtvi" pored Džona Marlija (producent čiji krevet krasi konjska glava u "Kumu"), te u mađarskom vesternu "The wind blows under your feet".

Zbog mesta smrti je pretpostavka da se u Ameriku preselio, verovatno osamdesetih, ali čime se tamo bavio, da li uspešno privatnim biznisom poput mnogih ili je samo preživljavao poput opet mnogih, koji je razlog prevremene smrti, nigde ne piše, barem na internetu ne.

foto: Youtube Printscreen

Od svega ovoga je samo iz par izvora potvrđeno da je uzeo prezime Holec nakon što je poginula njegova majka Jolanda Holec prelazeći ulicu u Beogradu, dakle njeno devojačko prezime je preuzeo u znak uspomene, a bio je Milašinović pre toga, što mu je prezime po ocu.

Koliko je poznato, glumac se u jednom trenutku preselio u Sjedinjene Američke Države, a ni danas nije poznato kada tačno i šta je bio razlog, kao ni zbog čega ga više nismo viđali ispred kamere.

Prema nekim tvrdnjama u medijima, glumac je uzeo prezime svoje majke Jolande Holec, a pisalo se i da je imao sestru Azaru. Prema pisanju medija, ne zna se ni da li je glumac ostavio iza sebe porodicu.