Htela da bude domaćica pa postala najveća nesrećnica: Muž dovodio ljubavnice u njen krevet, ona ga s osmehom dočekivala

Životna priča Doris Dej prepuna je zanimljivih detalja.

Objavljeno: 30.07.2024. 10:37h
Foto: Profimedia

Doris Dej je rođena 3. aprila 1922. godine u Sinsinatiju, Ohaju. Ćerka Alme Sofije, domaćice i Vilijama Džosefa Kapelgofa, nastavnika muzičkog. Njeni preci su bili nemački imigranti. Celog života, Doris je verovala da je godina njenog rođenja 1924. godina. Sve do njenog 95-tog rođendana kada su pronadeni podaci u kojima je otkriveno da je rođena 1922. godine.

Najmlađa u porodici, imala je dva starija brata, Ričarda, koji je preminuo pre nego što se ona i rodila, i Pola, koji je od nje bio stariji skoro 3 godine. Zbog očevih neverstava, porodica se raspala dok je Doris još bila devojčica.

foto: Profimedia

Rano je zavolela muziku i ples. 1935-te godine je formirala plesački duo sa Džerijem Doertijem sa kojim je često nastupala u Sinsnetiju.

Saobraćajna nezgoda koja joj se dogodila 13. oktobra 1937. godine, povredila joj je zauvek desnu nogu, i time je njena profesionalna plesačka karijera propala.

Dok se opravljala, Dej je počela da peva uz radio koji joj je stalno bio uključen. Tada je oktrila da poseduje još jedan talenat.

foto: Profimedia

- U toku ovog dugog, dosadnog perioda, jedinu radost mi je pričinjavalo pevušenju uz Benija Gudmana, Djuka Elingtona, Tomija Dorseja i Glena Milera. Ali jedan glas koji se pojavio na radiju slušala je sa sa najvećom pažnjom. Taj glas pripadao je Eli Fitcdžerald.

Karijeru je započela krajem četrdesetih, a do šezdesetih je snimila desetine filmova, pretežno komedija, poznatijih i mlađim generacijama po kojima je i postala poznata.

Koliko god da je njena filmska karijera bila umivena ulogama dobrih, časnih, uspešnih i devojaka za primer, toliko joj se u privatnom životu nije dalo da sastavi kraj sa krajem.

foto: Profimedia

Sve što je oduvek želela, prema njenom svedočenju je da bude domaćica, da ima dobrog muža, decu i kuću, da im kuva i obavlja kućne poslove. Ali život je tekao u drugom pravcu.

Prvi put se udala za saksofonistu Ala Džordana sa samo devetnaest godina, zatrudnela i dobila jedinog sina Terija Melčera, koji će kasnije dobiti prezime njenog trećeg muža.

Al Džordan je prema Dej bio nasilan, često je tukao, pa čak i u trudnoći. Kada bi pokušala da napravi i najmanji korak i uradi nešto po sopstvenom nahođenju, Džordan bi postao nasilan i tukao je, a kada više nije znao kako da je povredi u njihovu kuću dovodio je druge žene i sa njima imao odnose u glumičinoj spavaćoj sobi.

foto: Profimedia

Nakon dve godine fizičke i psihičke toruture, Doris Dej je podnela zahtev za razvod i ponovo postala slobodna. Njen bivši suprug je brzo nakon ovoga izvršio samoubistvo, a glumica nikada nije u potpunosti uspela da prevaziđe ovu traumu.

Drugi put se udala za saksofonistu Džordža Vajdlera, ali brak sa njim nije trajao dugo. Karijera Doris Dej tada je krenula uzlaznom putanjom, a Vajdler jednostavno nije mogao da podnese činjenicu da je žena uspešnija od njega.

Treći put udala se za nezavisnog filmskog producenta Martija Melčera, koji joj je bio oslonac, preuzeo je na sebe sve obaveze oko njene karijere, bio joj je neka vrsta menadžera. Sa njim je možda imala delić onoga o čemu je maštala, jer su pred njom bila najbolje godine karijere, veoma uspešne i miran porodični život sa Melčerom, koji je kao što je ranije pomenuto dao svoje prezime glumičinom sinu Teriju.

foto: Profimedia

Doris Dej udala se treći put za Melčera 1951. godine, a brak je prekinut njegovom smrću 1968. godine.

Međutim, tek nakon Martijeve smrti Doris saznaje veoma neprijatnu vest, a to je da je Marti, koji je upravljao i njenim finansijama sav novac, preciznije dva miliona dolara koji je imala, uložio u veoma rizičan biznis, koji je propao, tako da je glumicu ostavio na ulici i bez novca.

Tu nije kraj, jer je Melčer iza sebe ostavio dugove koje je Doris morala da otplaćuje. Umesto da se povuče iz Holivuda, kako je planirala, glumica je sada morala da pronađe način da otplati dugove i da na kraju krajeva nađe izvor prihoda od kojih bi mogla da živi i plaća redovne račune.

foto: Profimedia

Kada je reč o Doris, još jednom je okušala sreću u ljubavi i 1976. godine se udala za biznismena Bilija Komdena i brak je trajao šest godina, sve do 1982. godine.

Doris je u tom periodu uspela da shvati, da brak i romantični prikaz ljubavi o kojoj je maštala jednostavno nisu njena šoljica čaja. Brak sa Komdeom okarakterisala je kao dosadan, a jednom prilikom je izjavila i da se u toku braka sa njim jedino radovala druženju sa svojim psima, a u tom periodu imala je četiri ljubimca.

foto: Profimedia

Teri Melčer, sin Doris Dej jednom prilikom izjavio je da se divi svojoj majci jer nikada nije video ženu koja je u toj meri sposobna da sve počne od početka. Melčer nije nadživeo majku i preminuo je 2004. godine od posledica raka.

Poznato je bilo njeno prijateljstvo sa glumcem Rokom Hadsonom, koji je zvao "Junis", a zajedno su glumili u tri filma i važili su za jedan od najskladnijih parova starog Holivuda, kada je reč o romantičnim komedijama.

Doris Daj se osamdesetih povukla sa javne scene i do kraja života 2019. godine živela je u pansionu koji je bio u njenom vlasništvu, u sunčanoj Kaliforniji.

Bonus video: