Na ovih 8 namirnica u trudnoći možete da zaboravite: Za majku i dete predstavljaju veliku opasnost i rizik

Otkrijte koje namirnice su zabranjene u trudnoći i zašto, kao i šta možete da očekujete ako ih kojim slučajem ipak konzumirate

Objavljeno: 29.07.2024. 22:46h
Foto: Shutterstock

Za buduće mame i njihovu malu, nerođenu ljubav najbolja je zdrava i raznovrsna ishrana. Premda ishrana u trudnoći ne bi trebalo da bude komplikovana, postoje neke namirnice koje u trudnoći ne bi smele da se jedu.

  1. Sirova ili napola pržena jaja
  2. Sirovo meso
  3. Sirova šunka i sušene kobasice
  4. Sirova riba ili riba kontaminirana živom
  5. Proizvodi od sirovog mleka
  6. Pakovana salata
  7. Neoprano voće i povrće
  8. Alkohol

Nema ništa važnije od zdrave i raznovrsne ishrane u trudnoći – na kraju krajeva, beba mora da bude snabdevena svim važnim nutrijentima kako bi mogla najbolje da se razvija. Zato se brojne trudnice opravdano pitaju: „Šta, zapravo, sme da se jede u trudnoći?“

Ovih osam namirnica ne bi smele da se poslužuju trudnicama. Zašto? Zato što mogu da sadrže izazivače salmonele, listerioze i toksoplazmoze, i tako i za majku i za dete da znače veliku opasnost.

1. Sirova ili napola pržena jaja

Tokom trudnoće treba se odreći majoneza, tiramisua, omleta ili druge vrste napola termički obrađenih jaja. Sirova i napola pržena jaja mogu da budu zaražena salmonelom. Ako ipak ne možete da se odreknete jaja za vreme trudnoće, potrebno je da ih kuvate ili pržite barem deset minuta.

foto: Profimedia

2. Sirovo meso

Ljubiteljke mesa rado će priznati da za njih nema ništa ukusnije od sočnog bifteka. No trudnice bi trebalo da se zahvale kada im neko ponudi sirovo meso, poput tatar-bifteka, ili drugih specijaliteta napravljenih od sirovog mesa.

3. Sirova šunka i sušene kobasice

Kada se kaže pršuta ili kobasica, prvo ćemo pomisliti na ukusne domaće specijalitete iz kontinentalnih ili morskih krajeva. No trudnicama je zabranjeno da konzumiraju prerađevine od sirovog mesa. Tako, na primer, sirovo meso može da sadrži izazivače toksoplazmoze i listeriju.

4. Sirova riba ili riba kontaminirana živom

Ljubiteljke sushija i makija tokom trudnoće moraju da se suzdržavaju od konzumacije ovih specijaliteta zato što su, zbog opasnosti od listerije i toksoplazmoze, sirovi ili dimljeni sirovi riblji specijaliteti trudnicama zabranjeni. Buduće majke takođe bi trebalo da se drže podalje od tune, iverka ili sabljarke – te vrste ribe obično su dosta zagađene živom.

5. Proizvodi od sirovog mleka

Sirevi od sirovog mleka kao što su camembert, gorgonzola, feta i brie mogu da budu dobrog ukusa, ali se trudnicama strogo savetuje da ih ne konzumiraju. Zašto? Budući da se mleko ne zagreva tokom proizvodnje ovih sireva, oni mogu da sadrže patogene poput listerije. Zato je nužno da uvek pre nego što kupite mlečne proizvode proverite da li su pasterizovani.

6. Pakovana salata

Kada birate između pakovane ili sveže salate, onda bi, ako ste trudni, trebalo da se opredelite za svežu opciju, zato što se zbog vlažne mikroklime koja se stvara u zatvorenom pakovanju mogu posebno brzo razviti patogeni poput listerije. Uz to, isečeni krajevi kod povrća plodno su tlo za razvoj raznih bakterija.

7. Neoprano voće i povrće

Teško da postoji nešto zdravije od voća i povrća. Ipak, trudnice bi plodove voća svakako trebalo da temeljno operu, a idealno bi bilo i da ih oljušte. Na ljusci mogu da žive paraziti i od njih trudnice treba da se zaštite.

foto: Shutterstock

8. Alkohol

Ako imate razlog za slavlje i nazdravljanje, odložite to za kasnije tokom trudnoće ili odaberite bezalkoholnu opciju. Kao što svi znaju, alkohol je apsolutno zabranjen tokom trudnoće. Ćelijski toksin ulazi u krvotok nerođenog deteta putem krvi i može da izazove ozbiljna oštećenja, posebno mozga.

Čak i ako znate popis namirnica koje ne smete da jedete tokom trudnoće, možete slučajno da pojedete nešto zabranjeno i otrujete se ili da imate još gore posledice. Ginekolog pojašnjava šta da radite u takvim slučajevima.

Pre svega: ne sme se paničiti! Nije svaka hrana sama po sebi kontaminirana. Ako trudnica nesvesno pojede sirovu životinjsku hranu, prvo što treba da uradi jeste da pažljivo prati svoje zdravlje i, ako je u nedoumici, da potraži savet lekara kao meru opreza.

Infekcije koje se prenose hranom, izazvane patogenima listerije i toksoplazmoze, mogu da naškode nerođenom detetu. Simptomi infekcije relativno su nespecifični – ako se sumnja na infekciju, potrebno je uraditi više ciljanih pretraga. Deo pregleda je i rutinsko testiranje krvi na antitela protiv toksoplazmoze. Ako već imate dovoljno antitela u krvi, imuni ste i zato ne postoji akutni rizik za nerođeno dete.

U slučaju infekcije salmonelom, teška dijareja dovodi do velikog gubitka vode i soli. Salmonela ne prolazi kroz placentu, za razliku od toksoplazmoze i listerije, zato ne predstavlja direktnu pretnju fetusu, ali ako se tokom porođaja izluče bakterije stolicom, novorođenče može da se zarazi salmonelom.

Koliko je trovanje hranom opasno za majku i dete?

Trovanje hranom obično izazivaju bakterije koje su zarazile hranu koja se konzumira. Neki od tih patogena proizvode toksine koji negativno utiču na varenje. To može da dovede do grčeva u stomaku, proliva i povraćanja, a ponekad i groznice. Simptomi obično nestaju sami od sebe posle dan ili dva. Većina bakterija ne prolazi kroz placentu i nije primarno opasna za nerođeno dete. Ovde je posebno važan dovoljan unos tečnosti i minerala, kako bi se izbegla dehidratacija i prevremeni porođaj.

Načelno, trudnice su podložnije infekcijama zbog promena u imunom sistemu, pa bi zbog toga trebalo posebno da paze na primerenu higijenu u kuhinji. U trudnoći možete da se vakcinišete i protiv hepatitisa A, koji je takođe čest uzrok trovanja kontaminiranom hranom.

foto: Thinkstock

Kada trudnica treba se zabrine ako posle jela dobije proliv?

Prolivi tokom trudnoće češći su nego što bismo očekivali. U većini slučajeva razlozi su bezopasni i ne znači uvek da ste se inficirali opasnim bakterijama. Konkretno, hormonalne promene i promena ishrane namirnicama bogatijim vlaknima dovode do mekše stolice, posebno u ranoj trudnoći. Bezopasne virusne infekcije takođe mogu da izazovu kratkotrajni proliv bez daljih štetnih dejstava. Ipak, ako proliv traje duže od tri dana i praćen je krvlju, temperaturom, grčevima i bolovima u stomaku, to svakako treba da proverite kod lekara.

Bonus video: