Legendarna glumica odbija da se penzioniše: Glumi u 94, nakon teškog detinjstva doživljava slavu, a od ovoga ne odustaje

Glumica Mira Banjac je već 65 godina na filmu i ne planira da ode u penziju, na pragu 95. godine snimila je novi film i pokazala mlađim generacijama zašto je ona legenda

Objavljeno: 28.07.2024. 18:06h
Foto: ATAImages

Mira Banjac, jedna od najvećih zvezda jugoslovenske i srpske kinematografije, na filmu se prvi put pojavila 1959. godine i od tada ne prestaje da snima.

U jednoj od njenih monografija piše da je Mira Banjac rođena 4. novembra 1929.u Erdeviku u rano jutro, uz zvuke pleh−muzike vatrogasnog orkestra koji se našao ispod prozora njene majke.

Glumica je jednom rekla da je brak između njenih roditelja, Olge i Teodora, sklopljen a da se oni nisu ni poznavali — on, potomak srpskih iseljenika u Sjedinjene Američke Države, koji ne govori srpski — ona, lepotica iz ugledne vojvođanske porodice, koja ne govori engleski.

Teodorova majka Natalija je dovela njegovu sestru i njega u Srbiju kako bi ga oženila.Kada je Mira imala samo četiri godine, otac se vratio u Detroit, a majci i njoj poslao karte da mu se pridruže, koje one, na nagovor Mirinih ujaka, nikada nisu iskoristile.

foto: Printscreen Youtube

Nakon njegovog odlaska, postalo je osetno da je Olga suvišna u kući svoje sada već bivše svekrve, zbog čega je odlučila da se vrati u kuću svoje braće, i dođe po ćerku kada popravi svoje prilike. Međutim, čak i kada se to dogodilo i majka došla po nju, baba i tetka joj nisu dozvolile da povede Miru sa sobom.

Mira je rekla za babu da je bila izuzetno preduzimljiva žena i da je uveče volela da se kocka, ali i da je bila velika hohštaplerka, koja je zgrnula velike pare krijumčareći viski za vreme prohibicije. S druge strane tetka je govorila četiri jezika, putovala Evropom i upoznala malu Mirjanu sa poezijom.

Nažalost, baba i tetka su se toliko svađale, da su jedini svetli trenuci u Mirinom detinjstvu bile povremene majčine posete. Tetka se na kraju udala i vratila u Sjedinjene Države. Tokom jedne od pozorišnih turneja po Americi, Mira je otišla na adresu gde je ona živela, samo pročitala njeno ime na vratima, okrenula se i otišla.

Kada je počeo Drugi svetski rat pa se granice zatvorile, Mirina majka, koja je radila u Beogradu, četiri godine nije videla svoju ćerku sa druge strane Dunava.

Osim za majku, Mira je bila vezana i za svoju učiteljicu, Živku Rađić, koja je prepoznala i negovala njene talente. U poseti selu već kao poznata glumica, Mira je od bivše učiteljice dobila jedan od najdragocenijih poklona u svom životu — teglu kompota od višanja.

Važila je za drsko i duhovito dete. Pred devojčicom od koje je tražila da joj pozajmi bicikl igrala je klovna, da bi joj se odužila. U školu je, kaže, dolazila kao luda Ofelija — sa svilom od kukuruza u kosi. Ističe da je sve to bio inat, samoodbrana, njen način da kaže ne dam se, uprkos svemu. Glumica je u svojoj biografiji zaključila da joj je detinjstvo bilo bolno, i da nikada nije želela da vrati godine.

Za vreme rata petnaestogodišnja Mira bila je godinu dana u kulturnoj sekciji Prve proleterske brigade.Tada je iz rodnog Erdevika pešačila put Trsta, i prvi put videla more.Na vojnoj priredbi u Hrvatskom narodnom kazalištu 1945. godine je recitovala pesmu o Zagrebu, anonimnog šibeničkog vojnika — tada je prvi put kročila na scenu.

foto: ATAImages

I dan danas uprkos poodmaklim godinama, pa i činjenici da joj je pre neku godinu zdravlje bilo narušeno, i dalje je vitalna i aktivna na sceni.

Rutine nikada nije menjala, a o tome je pričala za HELLO!.

- Ranoranilac sam otkad pamtim. Nekako lakše rasporedim sebe u vremenu kad ustanem ranije. Ako okasnim, onda krenem da razmišljam šta me sve čeka od obaveza, pa vagam šta prvo da uradim. Treba rano ustati. Čovek je smireniji ujutru, a ima i dovoljno vremena da sve isplanira.

Iako je u penziju davno otišla, Mira Banjac od glume nije odustala. Poslednju u nizu uloga ostvarila je u kratkometražnom filmu Radivoja Raše Bukvića „Još jedan dan”.

- Priča je nadahnuta poslednjim danima života moje bake koja je imala dostojanstvo i u starosti, i nije htela poslednje dane da provede po bolničkim posteljama – rekao je glumac, kome je ovo bio rediteljski debi.

Film je imao premijeru na Palićkom filmskom festivalu, i to baš u sali koja nosi ime slavne glumice.

- Posebno mi je drago što imamo Miru Banjac, živu i zdravu u 94. godini, punu radosti, u njenoj sali gde publika doživljava i pozitivnu i negativnu emociju, što jeste cilj filma – izjavio je Raša Bukvić nakon projekcije, kojoj je prisustvovala i glumačka diva.

Mira Banjac, koja ide u susret 95. rođendanu, uprkos tome što vodi računa o zdravom režimu života i pravilnoj ishrani, od jednog poroka ne odustaje.

- Pušenje je navika od koje mi je teško da se odviknem, a pravo da vam kažem, nije baš ni da se trudim. Meni cigarete predstavljaju zadovoljstvo, a kako nemam zdravstvenih problema, ne kašljem, mislim da ćemo se i dalje ‘družiti’ - poručila je vitalna Sremica.

Stil / Hello

Bonus video: