Ovo je raj na zemlji: Čak ni Nole nije uspeo da mu odoli, kupio velelepno zdanje, a kad čujete koliko vredi zanemećete

Najbolji teniser svih vremena Novak Đoković odlučio se da pazari nekretninu na najlepšem mestu na primorju, selo Ljuta je raj na zemlji

Objavljeno: 28.07.2024. 17:20h
Foto: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Smešteno na samo sedam kilometara od centra Kotora i ušuškano u srcu Bokokotorskog zaliva, ribarsko selo Ljuta jedno je od najlepših mesta na obalama Jadrana.

Ono po čemu je njegova lepota prepoznatljiva jesu kuće građene isključivo od belog kamena i jedna ulica koja te građevine deli od samog mora. Kamene kuće i palate u Ljuti datiraju iz XVII i XVIII veka, kada je Bokokotorskim zalivom vladala Mletačka Republika.

U ovom ribarskom selu živi oko dvadesetak meštana, ali se svake sezone broj stanovnika višestruko poveća.

Od aprila do septembra,ovde ima baš dosta ljudi. Što samih turista, što ljudi koji ovde imaju svoje kuće. Ljuta je za meštane, ali i za one koji dolaze i uvek se vraćaju pravi raj na zemlji. Prelepe plaže, divan pogled i najlepši zalazak sunca. Najviše dolaze gosti iz regiona, bivših jugoslovenskih republika, ali ima i stranaca. Ovo je idealno mesto za porodični odmor.

Izuzetno visoke cene nekretnina ovde nisu novost, a retko da se koja, pa čak i ona najmanja, može naći ispod pola miliona evra.

Vilu na samoj obali mora u Ljuti imali su Elena i Jugoslav Karić, ali i, kako su mediji prošle godine pisali, najbolji teniser svih vremena Novak Đoković.

"Ono što smo čuli jeste da ta vila koju je kupio ima svoju privatnu plažu. Kao i sve kuće ovde od kamena u odličnom je stanju, ali su na njoj ipak radovi u tako, pa verujemo da će kada se završi biti još lepša"- potvrdili su meštani, pa dodali; "Nismo ga ovog leta još videli ovde kod nas u Ljuti, iako smo videli da je bio u Kotoru sa Marijom Šarapovom. Čuli smo da je on sada više u Portonovom, tako da li je to stvarno njegova nekretnina u Ljuti možemo samo da nagađamo".

U središnjem delu naselja Ljuta, na uzdignutom i ograđenom kamenom platou u neposrednoj blizini mora, nalazi se barokna crkva posvećena Svetom Petru.

Njena izgradnja je počela oko 1700. godine da bi konačno bila završena 1780. godine. Izgrađena je klesanim kamenim kvaderima koje su meštani pomorci dovozili sa Korčule.

Prostorni raspored ove crkve podseća na čuvenu i nadaleko poznatu crkvu Gospa od Škrpjela koja je najverovatnije i bila uzor graditeljima.

U crkvi se nalaze tri mermerna oltara, a na severnom nalazi se rad malo poznatog mletačkog majstora Mikele Đirardija i to srebrom okovana Bogorodica sa Hristom, tipa Odigitrije, koja je već vekovima, od 1855. godine zbog zaveta datog za vreme kolere, posebno poštovana od meštana.

Stil / Espreso

Bonus video: