Pored brojnih faktora, na sposobnost pamćenja utiče i način ishrane. Pogledajte koje namirnice utiču pozitivno na pamćenje.
Zeleni čaj Prema mnogim istraživanjima pijenje zelenog čaja poboljšava kognitivne funkcije. Ipak, u tome ne treba preterivati, jer je sasvim dovoljno popiti šolju ili dve dnevno.
Losos Losos je bogat omega 3 mastima, kao i ostale masne ribe poput tune, koje direktno utiču na pamćenje. Prema istraživanju sprovedenom u Americi, oni koji jedu ribu barem jednom nedeljno imaju 10 odsto manji pad sposobnosti pamćenja od onih koji ne jedu ribu.
Foto: Thinkstock
Borovnice Različita istraživanja su pokazala da borovnice poboljšavaju pamćenje i kognitivnu funkciju. Pojedine materije u borovnicama, poput antocijana, pomažu u sprečavanju gubljenja pamćenja koje dolazi s godinama.
Brokoli Brokoli je bogat antioksidantima, koji pomaže u očuvanju sposobnosti pamćenja. Ostalo zeleno povrće poput kupusa, karfiola i spanaća takođe ima ista svojstva.
Foto: Shutterstock
Prema mnogim istraživanjima pijenje zelenog čaja poboljšava kognitivne funkcije. Ipak, u tome ne treba preterivati, jer je sasvim dovoljno popiti šolju ili dve dnevno