Mirela je pravi primer moderne muslimanke koja čuva tradicionalne vrednosti: Način na koji živi mnoge je oduševio

Mirela je pravi primer moderne muslimanke koja čuva tradicionalne vrednosti.

Objavljeno: 24.07.2024. 18:20h
Foto: Printscreen Instagram/ mirelaroz

Mirela Međedović Rožajac je žena i umetnica sa Balkana koja živi u Švedskoj. Uz umetničko oko i neosporan talent za uređenje enterijera pokrenula je i Instagram profil u koji prosto želite da uronite.

Mirela je okrenuta tradicionalnim vrednostima, ali uz savršen balans modernog i starog. Očigledan je uticaj prozračnog skandinavskog stila u Mirelinom domu u Švedskoj, ali tradicionalni detalji s ovih prostora su ono što ga čini izuzetnim.

Da li je to tradicionalna pletena korpica koja joj je poslužila za spremanje cveća, tepisi i jastuci s tradicionalnim motivima ili jednostavno hrana i tradicionalna odeća koju nosi na fotkama, izazov je odlučiti se šta je to što nosi posebnost, piše bonjour.rs.

Mirelin dom se izdvaja po svojoj unikatnosti, a upravo takvi enterijeri mogu i vama dati novu perspektivu i pogled pri uređenju sopstvenog doma.

Kada je njen stil oblačenja u pitanju, i u svojim stajlinzima Mirela savršeno miksuje tradiciju i savremene trendove i bira prirodne nijanse koje se savršeno uklapaju. Pogledajte samo ovu suknju „iz srednjeg veka“ odlično uklopljenu i uz ostatak autfita i uz ambijent.

Materijali koje nosi su uvek mekani i prirodni, a na licu ima diskretnu šminku.

„U Švedsku sam došla iz Crne Gore s ocem i majkom 1992. godine i tu sam već 27 godina. Sada živim u Trelleborgu u gradu na dnu duguljaste Švedske okružena prirodom i morem. Živim ovde sa svojom djecom i sa suprugom koji je poreklom iz Sarajeva, a takođe ima korene iz Makedonije. Živimo svoj život u najvećoj meri i pokušavamo sačuvati našu kulturu i tradiciju tako što svakog leta posetimo naš dragi Balkan, ne samo zbog nas već i zbog naše dece“, rekla je Mirela 2022. a prenosi sandzaklive.rs.

Ispričala je i da je inspiriše kultura i volim da se na prvu pri ulasku u njen dom vidi da je sa Balkana, a nadahnjuje je i religija koju praktikuje.

A kako izgleda jedan Mirelin dan?

„Dan započinjem molitvom. Molim se za moju porodicu i za svijet, za zdravlje.

Nastavljam dan sa prvom kahvom i dobrim doručkom. Moram priznati da volim doručak i da je on moj omiljeni obrok dana. Decu odvedem u školu, a ja ako sam slobodna i ne radim taj dan, volim trenirati ili se možda malo po kući sređivati, slikati za Instagram, završiti neki posao vezan za Instagram. Nađem se na kahvi sa prijateljima ili sa porodicom, napravim nešto za jelo. Imam dosta slobodnog vremena kada ne radim, pa volim da vreme provedem sa decom kada se vrate iz škole.

Međutim, ako je radni dan, poslije posla volim da dođem kući da se družim sa porodicom i volim da odem da treniram, da trčim kraj obale. Toliko se radujem tim trenucima jer mi daju mnogo energije.

Koliko god da je bitno da se viđam sa porodicom i prijateljima, isto toliko je važno da se nađe vremena svaki dan za sebe, za svoje misli i za svoju dušu.

Naveče obično čitam knjigu ili pregledam neki film, desi se da i crtam tada jer imam više vremena naveče. Obično sedim u dnevnoj sobi sa slušalicama i crtam. Izražavam svoju kreativnost dok slušam podkastove, predavanja, ali volim i muziku, neke stare narodne hitove, ali i mog voljenog Dinu Merlina.“

Ona ima posao u butiku u Švedskoj na koji odlazi svaki dan, a njena Instagram enterijer/umetnost joj je „bonus“ posao.

(Stil/ Zadovoljna)

Bonus video: