5 životnih principa Francuza zbog kojih su opušteni i srećni: Oni znaju šta je u životu stvarno važno

Oni su moderni, zaljubljeni, emotivni i uživaoci u životu. A da bi bili takvi oni se pridržavaju ovih 5 životnih pravila

Objavljeno: 20.07.2024. 14:40h 14:45h
Autor:
Foto: Shutterstock

Ove godine je Olimpijada u Francuskoj, a mi vas tom prilikom podsećamo šta to rade Francuzi da bi bili srećni i zadovoljni, opušteni i zaljubljeni čak i u poznim godinama:

Princip #1

Uprkos činjenici da se francuska kuhinja smatra jednom od najizvrsnijih, prave Francuskinje gotovo nikada ne stoje za šporetom. Ne kupuju svežu hranu za buduću upotrebu i retko sami pripremaju doručak. Većina njih ujutru juri u kafić da pojede kroasan i popije šoljicu kafe, a za ručak i večeru podgreju poluproizvode čuvenog brenda Pikard, čije se brend prodavnice nalaze širom zemlje.

Naravno, ponekad mogu da kuvaju nešto brzo, ali, po pravilu, to se dešava retko. Što se tiče voća i povrća, Francuzi ga uglavnom kupuju na pijacama pojedinačno i neposredno pre zatvaranja prodavnica. Ovako ga dobijaju mnogo jeftinije, a pojedu ga odmah.

Nema gomilanja i skladištenja hrane.

foto: Shutterstock

Princip #2

Francuskinje su odane modi, a muškarci u tom pogledu ne zaostaju. Oblače se lako i ležerno, ali u isto vreme uvek izgledaju top zahvaljujući odeći visokog kvaliteta. Oni nameštaj kupuju na buvljaku, nasleđuju ga i prepravljaju. Ne ulažu mnogo ni za laptop ni za mobilni telefon - u tom pogledu nisu opterećeni.

Starosedeoci ove evropske zemlje više odaju počast praktičnosti nego lepoti, trudeći se da sve pažljivije tretiraju kako bi izbegli nepotrebne troškove. Trošenje na skupe stvari uopšte nije prihvaćeno kod njih, pa stoga većina ljudi uopšte ne traži brendirane stvari.

foto: Profimedia

Princip #3

Verovatno ćete se iznenaditi ako kažemo da Francuzi nemaju ništa protiv sopstvene automobilske industrije. Bez stida kupuju polovni Citroen, Reno i Pežo i voze ove automobile za svoje zadovoljstvo u potpunom komforu. Većina njih uopšte ne želi da kupi automobil, preferirajući javni prevoz ili bicikle. Inače, malo je verovatno da će vlasnici vozačke dozvole ikada odlučiti da uzmu kredit za automobil. Mnogo im je lakše (i isplativije) da iznajme automobil kada je to potrebno.

Princip #4

Uprkos činjenici da se Francuskinje smatraju ikonama stila, one ne troše mnogo novca na kreiranje svoje garderobe. Njihova tajna je jednostavna: odeća se kupuje dva puta godišnje i samo po potrebi. Najčešće, devojke, poput mladih, ne trče na rasprodaje, već će palnirano da kupe online. Upravo tamo većina njih pronalazi savršene stvari po veoma pristupačnim cenama. Ne znaju šta znači „ići u prodavnicu po hleb i vratiti se sa bluzom“. Njihovi ormari nisu pretrpani odećom, a retko se izgovara fraza „Nemam šta da obučem“.

foto: Profimedia

Princip #5

Komunalne usluge nisu jeftine, posebno u evropskim zemljama. Francuzi ne zaostaju za svojim susedima, i stoga nastoje da uštede ne samo na vodi, već i na grejanju. Baterije u njihovim domovima se uključuju pomoću posebno programiranih uređaja. Nikada im neće dodati dodatni stepen toplote - da ne bi preplatili. Francuzi bi radije obukli nekoliko džempera i umotali se u ćebe. Na jugu Francuske, gde je toplije, sistema grejanja uopšte nema.