Krvava Meri je bila najomraženija kraljica: Uprljala je ruke krvlju čak 300 puta, a dan njene smrti se slavi kao praznik

Zbog svog nesrećnog detinjstva zagorčavala je život čitavom kraljevstvu dok je bila na vlasti, čak je i sestra slavila smrt ozloglašene krvave Meri

Objavljeno: 18.07.2024. 17:32h 19:18h
Foto: Nemeth / akg-images / Profimedia

Meri Tjudor, kćerka kralja Henrija Osmog i Katarine Aragonske, rođena je 1516. godine i jedino je dete iz njihovog braka.

Iako kraljevske krvi, Meri je imala teško detinjstvo. Bila je zapostavljana, a roditelje je viđala jedino tokom verskih praznika, što je izgleda ostavilo posledice i današnji psiholozi bi rekli da je verovatno to razlog zbog koga se tako fanatično okrenula veri.

Kada se sa 11 godina vratila na dvor njen život se okrenuo. Henri je rešio da se razvede od Katarine što je i učinio. Zatim kada je imala 20 godina situacija se ponovo okrenula. Nova kraljeva žena optužena je za izdaju i ubijena.

foto: Wikipedia

Kada je došla na vlast imala je 37 godina i odmah je počela rad na jačanju katolicizma. Brak Krvave Meri sa militantnim katolikom Filipom samo je učvrstio u želji da se izbori sa protestantima. Tokom jeseni 1555. godine počeli su progoni jeretika.

Mnogi bitni ljudi tog vremena spaljeni su na lomači, na Merinu zapovest. Ona je tako i dobila nadimak Krvava Meri. I nepismeni seljaci, ali i sveštenici bili su ubijani ako ne bi prihvatili katoličanstvo. Smatra se da je ubila više od 300 ljudi.

Umrla je usamljena, pošto se Filip vratio u Španiju, a nasledila ju je sestra Elizabeta. Ona ju je sahranila kako dolikuje i dan njene smrti proglasila je za praznik.

Bonus video: