Napravili smo najsočniju pitu od šljiva: Od sada sve slatke pite pravimo ovako, samo ćemo menjati voće
Ukusna pita od šljiva sa softanim prelivom koji čini da se lepi za prste
Objavljeno: 18.07.2024. 09:13h
Autor:
Autor:
Potrebno je:
2 kg šljiva ispecite u rerni na 200 stepeni Celzijusa oko 45min. U šljve dodajte po vašem ukusu nekoliko kašika šećer. Pečene šljive ostavite da se ohlade.
Dalje recept ide ovako:
- 4 do 5 jaja
- 1 šolja šećer ( šolja od 300g.)
- 1 šolja kiselog mleka ili gustog jogurta
- 125ml. ulja
- 1 šolja griza
- 2 kesice vanil šećera
- 1 prašak za pecivo
- 500 grama gotovih kora za pitu
Preliv:
- 500ml vode
- 1 šolja šećera
- 1 vanil šećer
- sok od 1/2 limuna
- nekoliko kolutova limuna
Priprema: Prvo očistite i ispecite šljive.
Zatim umutite fil od jaja, šećera, kiselog mleka, ulja, griza, vanil šećera, praška za pecivo i griza. U veći pleh složite jednu koru pa je premažite dobijenim filom kao za palačinke. Zatim drugu koru premažite, pa treću, pa stavite fil od šljiva. Tako ređajte do kraja. Završite filom od jaja. Ispecite u rerni na 200 stepeni Celzijusa. Zatim ohlađenu pitu prelijte sa ohlađenim prelivom od vode, šećera i limuna.
( Vanja Milenković )