Saveti koji spašavaju život: Kada su velike vrućine pridržavajte se ovih 11 jednostavnih pravila i lakše ćete disati

Ovo su preporuke RHMZ kako "pregurati" toplotni talas

Objavljeno: 17.07.2024. 23:06h
Foto: Shutterstock

S obzirom na izražen toplotni talas i visoke maksimalne dnevne temperature, Republički hidrometeorološki zavod izdao je meteoalarm savete i preporuke za građane kako da se ponašaju i šta da rade pre, za vreme, ali i posle ove ekstremne pojave.

1. Obavezno zašitite prozore od direktnog Sunčevog zračenja. Zatvorite vrata i prozore.

2. Ako imate sistem za hlađenje vazduha, uključite ga u skladu sa preporukama korišćenja ovih uređaja. Povremeno provetrite prostoriju.

foto: Shutterstock

3. Zapamtite da nagli izlazak iz hladne prostorije u pregrejanu okolinu, ili ulazak spolja gde je ekstremno toplo u hladnu prostoriju, može izazvati temperaturni kolaps. Tokom noći spavajte u prostoriji sa otvorenim prozorima. Tako obezbeđujete svež vazduh.

4. Pokušajte da sebe rashladite tako što ćete biti adekvatno obučeni. Često se tuširajte, umivajte, ili posipajte vodu po sebi. Pijte što više tečnosti, nikako alkohol. Alkohol izaziva dehidraciju tela. Jedite laku hranu.

5. Izbegavajte aktivnosti koje mogu da dovedu do iscrpljenosti organizma. Tada ste najranjiviji od toplotnog stresa, pa čak i moždanog udara. Prvi znak toplotnog stresa jeste osećaj umora.

6. Ne izlazite na otvoren prostor u periodu od 11 do 17 časova, planirajte izlaske iz kuće u ranim jutarnjnim, ili kasnim večernjim satima, ako je moguće. Kada izlazite koristite zaštitne kreme, nosite laganu odeću svetlih boja, zaštitite glavu od direktnog uticaja Sunca (nošenjem kape, ili suncobrana).

7. Znajte da je temperatura vazduha u pojedinim delovima urbane sredine, toplotnim gradskim ostrvima, znatno viša - obično 5 stepeni, a nekad i 10 od temperature vazduha koja se meri na zvaničnim mestima - meteorološkim stanicama (u hladu, u meteorološkim zaklonima, na 2m visine) i da su najbezbednije zelene površine.

foto: Shutterstock

8. Izbegavajte da budete izloženi Sunčevim zracima duže vreme, čak i kada ste na plaži. Na plaži obavezno koristite zaštitne kreme. Posebno pazite na decu. Kada je reč o izloženosti Sunčevim zracima imajte na umu UV zračenje. Ovo zračenje može biti visoko i opasno i po običnom sunčanom danu. Zato pratite zvanična obaveštenja o UV zračenju i preporuke u vezi sa njim.

9. U slučaju da ste u automobilu, a nemate rashladni uređaj, obezbedite protok vazduha i pravite česte pauze u vožnji. Rashladni uređaj koristite na isti način kako ga koristite u stanu i pridržavajte se uputstva o korišćenju. Naglo izlaganje velikim temperaturnim razlikama može biti kobno. Birajte mesta u senci.

10. Obezbedite da za vreme vožnje imate vode za piće. Pre ulaska u pregrejani automobil obavezno ga dobro provetrite kako bi smanjili temperaturu vazduha u automobilu. Temperatura vazduha u automobilu, koji je stajao na Suncu, je višestruko viša od temperature okolnog vazduha. NIKADA nemojte da u parkiranom automobilu ostavljate decu, ili domaće životinje. Ovo važi i za običan dan, a ne samo za dane sa ekstremno visokom temperaturom vazduha, ili za vreme toplotnog talasa.

11. Bolesnike, ili starije osobe (komšije, rođake…), koji su sami u stanu ili kući, svakodnevno obilazite i pružite im neophodnu pomoć kako bi se što efikasnije izborili sa ovom vrstom vremenske nepogode.

Stil / 24sedam

Bonus video: