Hvalio se o odnosima sa ženama, a spavao sa muškarcima: Manje poznati detalji iz života slavnog predsednika

Novi dokumentarni film o 16. američkom predsedniku Abrahamu Linkolnu govori o manje poznatom aspektu na njegov život- o činjenici da je spavao sa muškarcima

Objavljeno: 17.07.2024. 20:45h 22:02h
Autor:
Foto: Pictures From History / akg-images / Profimedia

Dokumentarni film "Ljubavnik muškaraca: Neispričana istorija o Abrahamu Linkolnu", istražuje malo poznate aspekte života slavnog američkog predsednika, fokusirajući se na njegove navodne romantične veze sa muškarcima.

Ovaj film, režiran od strane Šona Petersona, koristi intervjue sa uglednim istoričarima sa prestižnih univerziteta kao što su Harvard i Kolumbija, kao i nikad pre viđene fotografije i pisma, kako bi prikazao istoriju seksualne fluidnosti i osvetlio razlike u percipiranju seksualnosti u 19. veku u odnosu na današnje vreme.

Štampana fotografija Abrahama Linkolna foto: akg-images / akg-images / Profimedia

Već godinama se spekuliše o Linkolnovoj seksualnosti, a ovaj dokumentarac dodatno istražuje tu temu, pozivajući publiku da preispita ograničen pogled na ljudsku seksualnost. Kako piše "Pejdž siks", a prenosi "Srbija Danas", film prepričava važan deo američke istorije koji je često bio zanemaren. Istoričar u filmu navodi da je Linkoln možda imao više seksualnih odnosa sa muškarcima nego sa ženama.

Jedan od ključnih izvora za ovu temu je knjiga "Intimni svet Abrahama Linkolna" autora C. A. Tripa, američkog psihologa, terapeuta i seksologa. Tripova knjiga sugeriše da je Linkoln imao dugotrajnu vezu sa svojim bliskim prijateljem Džošuom Spidom, kao i da je delio krevet sa kapetanom svojih telohranitelja, Dejvidom Deriksonom.

Abraham Linkoln pozira za fotografisanje foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Za razliku od Spida, Derikson je bio oženjen i imao desetoro dece, ali je takođe postao predsednikov blizak prijatelj i delio krevet sa njim dok je njegova supruga bila odsutna. Trip je u svojoj knjizi naglasio kako je Linkoln imao mnoge "bliske prijatelje" i kako je njegova maćeha, Sara Buš Linkoln, primetila da Linkoln nije pokazivao veliko interesovanje za devojke.

Iako su naučnici raspravljali o Linkolnovoj seksualnosti još od 1920. kritičari tvrde da je spavanje muškaraca u istom krevetu u teškim okolnostima bilo uobičajeno i nije nužno ukazivalo na homoseksualne odnose.

Tripova istraživanja otkrila su pisma između Linkolna i Spida koja su navodno imala duboku intimnost, ali protivnici tvrde da ta pisma nisu dokazi ljubavne veze. Profesor Skot Tompson s američke Pravne škole Flečer tvrdi da je Linkoln bio homoseksualac, dok profesor Dejvid Donald s Harvarda, cenjen Linkolnov biograf, osporava Tripove tvrdnje, navodeći da nema konačnog dokaza o Linkolnovim vezama sa muškarcima.

Abraham Linkoln sa ratnim kabinetom 1860. foto: ClassicStock / Alamy / Alamy / Profimedia

Donald u svojoj knjizi "Mi smo Linkolnovi muškarci" iz 2004. godine tvrdi da niko u to vreme nije mogao da zaključi da su Linkoln i Spid bili seksualni partneri. Vilijam Herndon, Linkolnov pravnik koji je ponekad spavao u istoj sobi sa njima, nikada nije spomenuo seksualni odnos. Donald naglašava da su muškarci u teškim vremenima delili krevete zbog nedostatka prostora.

Linkoln je poznat po tome što se hvalio svojim uspehom kod žena, pričao živahne viceve o seksu sa ženama, i oženio se Meri Tod sa kojom je imao četiri sina: Roberta, Evarda, Vilija i Tomasa. Nijedna od mnogih neprijateljskih novina u njegovo vreme nije nagovestila da bi mogao biti bilo šta drugo osim potpuno heteroseksualan.

"Mirotvorci", slika Džordža Hilija foto: akg-images / akg-images / Profimedia

Istorija neheteroseksualnih stilova života u zapadnim društvima često je iskrivljena zbog kazni koje su se izricale. Nije neuobičajeno da su se gotovo svi istaknuti gej ljudi viktorijanskog doba trudili da svoje odnose zadrže u tajnosti.

Mišljenja o Linkolnovoj seksualnosti su podeljena i nijedna strana ne može da ospori međusobne činjenice. Linkoln jeste spavao sa muškarcima, a da li je bilo nečega između, to će verovatno ostati misterija još neko vreme.

Dokumentarac poziva gledaoce da preispitaju svoje predrasude o seksualnosti i sagledaju istoriju iz drugačijeg ugla.

U nastavku pogledajte trejler za dokumentarni film o Abrahamu Linkolnu:

Bonus video: