„Ovde leži Kamila Monfort - Glas koji je plenio svet": Najlepša žena amazonije skončala jezivo, nakon morbidnih glasina

Operku pevačicu su optuživali za vampirizam i spiritualizam, a ubila je opaka bolest

Objavljeno: 16.07.2024. 20:19h
Foto: Printscreen Youtube

Godine 1896. Belem se obogatio prodajom amazonskog kaučuka svetu, činećifarmere preko noći milionerima koji su svoje bogate vile gradili od evropskih materijala, dok su njihove žene i ćerke slale svoju odeću da se peru na starom kontinentu i uvozile mineralnu vodu iz Londona za njihove kupke.

„Teatro da Paz” je bio centar kulturnog života u Amazoniji, sa koncertima evropskih umetnika. Među njima, jedna je posebno privukla pažnju javnosti, prelepa francuska operska pevačica Kamil Monfor (1869-1896), koja je svojom velikom lepotom izazivala neopisive želje kod bogate gospode iz regiona i strašnu ljubomoru kod njihovih žena.

Kamil Monfor je takođe izazvala ogorčenje zbog svog ponašanja koje je bilo oslobođeno društvenih konvencija njenog vremena. Legenda kaže da je viđena polugola kako pleše na ulicama Belema dok se osvežava na popodnevnoj kiši. Njene usamljene noćne šetnje takođe su izazvale radoznalost kada je viđena u svojim dugim, crnim prozirnim haljinama pod punim mesecom, na obalama reke Gvahara.

foto: Printscreen Youtube

Ubrzo su oko nje počele da kruže glasine, a davali su se i zlonamerni komentari. Pričalo se da je bila ljubavnica Fransiska Bolonje (1872-1938) koji ju je doveo iz Evrope i da ju je kupao skupim uvoznim šampanjcem u kadi svoje vile. Pričalo se i da ju je u Londonu napao vampirizam, zbog njenog bledila i bolesnog izgleda, te da je ovo veliko zlo donela u Amazoniju.

Imajući tajanstvenu žudnju za ljudskom krvlju, do te mere da je hipnotisala mlade žene svojm glasom na njenim koncertima, terajući ih da zaspu u njenoj svlačionici kako bi im tajanstvena dama došla do krvi na vratu. Zanimljivo, ovo se poklopilo sa izveštajima o nesvestici u pozorištu tokom njenih koncerata, koji su jednostavno objašnjeni kao efekat snažne emocije koju je njena muzika izazvala kod publike.

Takođe je rečeno da je imala moć da komunicira sa mrtvima i materijalizuje njihove duhove u guste eterične magle ektoplazmatskih materijala izbačenih iz njenog sopstvenog tela u medijumističkim seansama. To su nesumnjivo bile prve manifestacije u Amazoniji onoga što će se kasnije nazvati spiritualizmom, praktikovan u misterioznim kultovima u palatama Belema, kao što je Palata Pinjo.

foto: Roger-Viollet via AFP / Roger Viollet / Profimedia

Krajem 1896. godine, užasna epidemija kolere opustošila je grad Belem, pretvorivši Kamil Monfor u jednu od njegovih žrtava, koja je sahranjena na Groblju samoće. Danas je njen grob i dalje tu, prekriven sluzom, mahovinom i suvim lišćem, ispod ogromnog drveta manga zbog kojeg njen grob tone u tamu svoje senke, samo obasjan zracima sunca koji prodiru kroz zeleno lišće.

To je neoklasični mauzolej sa vratima zatvorenim starom zarđalom bravom, sa kojih se na širokom poklopcu napuštene grobnice vidi ženska bista od belog mermera, a na zidu pričvršćena mala uramljena slika žene obučene u crno. . Na njenom nadgrobnom spomeniku možete pročitati natpis: „Ovde leži Kamila Marija Monfort (1869-1896) Glas koji je plenio svet."

Ali i danas ima onih koji kažu da je njena grobnica prazna, da su njena smrt i sahrana bili ništa drugo do čin za prikrivanje njenog slučaja vampirizma i da Kamil Monfor i dalje živi u Evropi, sada u 155. godini.

A za one koji su bliži realnosti ona je bezvremenski lepa mlada, talentovana žena, čiji let prekinut je suviše rano.

Bonus video: