Džulijan Asanž

Iz zatvora izašao kao oženjen muškarac i otac dvoje dece: Evo kako će sada da živi najtraženiji muškarac na svetu

Njegova advokatica je vezu i decu skrivala od javnosti pet godina, a iza svega stoji veoma zanimljiva ljubavna priča

Objavljeno: 15.07.2024. 07:24h
Autor:
Foto: Profimedia

Za novinara, urednika, aktivistu i hakera Džulijana Asanža konačno se završila izbeglička i sudska saga koja je trajala punih 14 godina. Ovaj rođeni Australijanac, koji je u centar svetske pažnje dospeo 2010. kada je objavio hiljade poverljivih dokumenata američke vojske o ratovima u Avganistanu i Iraku na stranicama svoje neprofitne organizacije Vikiliks sa centralom u Švedskoj, postao je najtraženija osoba s crvene poternice američkog zakonodavstva sa optužbom za tešku špijunažu.

Dok je živeo u Ambasadi Ekvadora u Londonu, često se javnosti obraćao s balkonafoto: Profimedia

U isto vreme, Švedska ga je tražila za dve optužbe zbog seksualnog napastvovanja, a on je izbegao u Veliku Britaniju, gde je bio sve vreme. Krajem 2010. uhapšen je pa pušten uz kauciju od 250.000 funti i sigurnosnu narukvicu za lociranje, a nakon brojnih žalbi i straha da ga ne izruče prvo Švedskoj pa potom SAD, gde bi ga za optužbu za špijunažu čekalo i do 175 godina zatvora, 2012. zatražio je azil i sklonio se u ekvadorsku ambasadu u Londonu. Tamo je boravio do 2019, kada se posvađao sa ekvadorskim vlastima, nakon čega je uhapšen. U zatvoru je bio sve do 24. juna jer je američki sud konačno odustao od zahteva za njegovo izručenje uz uslov da prizna krivicu po jednoj tački optužnice za udruživanje zbog nabavljanja i otkrivanja poverljivih dokumenata američke nacionalne odbrane. Za to priznanje dobio je 62 meseca zatvora koliko je već odslužio u londonskom zatvoru. Asanž je nakon sudskog sporazuma odleteo u rodnu Australiju.

foto: Shutterstock

Ljubav s mladom advokaticom

Ljubavna priča Stele i Džulijana počela je za vreme njegovog zatočeništva, a vezu i decu dugo su skrivali zbog njihove sigurnosti. Upoznali su se 2011. godine, kad je 28-godišnja advokatica, poznata pod imenom Sara Gonzalez Devant, došla na imanje njegovog prijatelja kod kog je boravio u kućnom pritvoru. Angažovana je da kao stručnjak za međunarodno pravo bude deo Asanžovog advokatskog tima koji ga je branio u slučaju za seksualno napastvovanje. Ona je 2012. službeno promenila ime u neutralno Stela Moris da bi zaštitila sebe i svoju porodicu dok radi sa Asanžom. Fascinirao ju je već pri prvom susretu.

Stela sa bratom i ocem Džulijana Asanžafoto: Shutterstock

- Imao je vrlo prodoran pogled. Nije čavrljao, želeo je tačno da zna odakle dolazim. Prvi put smo razgovarali puna dva sata. Pričala sam mu o svom životu. Džulijan nije nalik nikome koga sam do tada upoznala. On je vrlo direktan, privlačan, pametan i znatiželjan - kaže Stela

Znak sudbine

Kroz druženja su shvatili i da imaju mnogo toga zajedničkog. Oboje su bili pobornici slobode informisanja i proživeli su detinjstvo poput nomada. Asanž je živeo u više od 30 australijskih gradova i pohađao 37 škola pre nego što se skrasio s majkom i polubratom u Melburnu. Stela je rođena u Johanezburgu u Južnoj Africi, a živela je u Bocvani, Lesotu, Švedskoj i Španiji pre nego što je otišla na studije u Veliku Britaniju. Njeni roditelji bili su veliki borci protiv aparthejda. Njen otac, Šveđanin kubanskog porekla, bio je arhitekta, a majka, rođena Španjolka, bila je pozorišna rediteljka. Za oboje je bilo iznenađujuće kada je Asanž Steli otkrio da je i njegova majka vodila pozorišnu trupu, a otac bio arhitekta. Tu slučajnost shvatili su kao znak sudbine i uprkos nemogućim uslovima započeli vezu koja je 2022. krunisana brakom i dvojicom sinova Gabrijelom (7) i Maksom (5).

Stela Asanž sa sinovima Gabrijelom i Maksomfoto: Profimedia

Inače, Asanž je pre Stele bio deset godina u braku s tinejdžerskom ljubavi Terezom, s kojom ima odraslog sina Danijela. A 2015. priznao je da ima još dece s raznim ženama, ali nije otkrio njihov identitet.