Svaka majka za zdravlje svoje dece na Petrovdan pravi ovaj kolač: Niko ne može da odoli sočnoj piti, topi se u ustima

Foto: Printscreen/youtube/aurora recepti

Prema običajima i verovanjima naših starih, na Petrovdan se obavezno pravila lenja pita sa jabukama, odnosno Petrovača. Neodoljivo je sočna i osvežavajuća, te je idealne za visoke letnje temperature. Preci su verovali da deca koja pojedu na sutrašnji dan ovaj slatkiš - biće zdrava tokom cele godine.

Sastojci:

  • 1,5 kg jabuka Petrovača
  • 150 gr kristal šećera
  • Cimet
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 300 gr griza
  • 300 gr brašna
  • 150 gr kristal secera
  • prašak za pecivo
  • 100 gr margarina
Foto: Shutterstock

Priprema:

Jabuke očistite pa izrendajte. Pospite po njima 150 grama šećera i cimet. U činiju izmešajte brašno, šećer, griz, prašak za pecivo i vanilin šećer. Pleh podmažite pa po njemu rasporedite malo brašna sa šećerom i grizom, preko brašna poređajte jabuke, pa opet sloj sa brašnom, pa sloj sa jabukama i završite sa brašnom. Preko složenog kolača narendajte margarin, a potom dodajte i sok od jabuka koji se iscedio u činiju. Pecite na 180 stepeni Celzijusa oko 40 minuta.

This browser does not support the video element.

ŽELJKA IZ ĆUPRIJE JE JEDNA OD PET ŽENA KOJA JE USPELA DA RODI SA SRCEM NA DESNOJ STRANI! Lekari nisu verovali u OVO ČUDO PRIRODE Izvor: Kurir televizija

Nijedan Petrovdan ne može da prođe bez lenje pita sa jabukama, a mi vam donosimo najbolji recept