Svaka majka za zdravlje svoje dece na Petrovdan pravi ovaj kolač: Niko ne može da odoli sočnoj piti, topi se u ustima

Nijedan Petrovdan ne može da prođe bez lenje pita sa jabukama, a mi vam donosimo najbolji recept

Objavljeno: 11.07.2024. 19:01h 20:11h
Foto: Printscreen/youtube/aurora recepti

Prema običajima i verovanjima naših starih, na Petrovdan se obavezno pravila lenja pita sa jabukama, odnosno Petrovača. Neodoljivo je sočna i osvežavajuća, te je idealne za visoke letnje temperature. Preci su verovali da deca koja pojedu na sutrašnji dan ovaj slatkiš - biće zdrava tokom cele godine.

Sastojci:

  • 1,5 kg jabuka Petrovača
  • 150 gr kristal šećera
  • Cimet
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 300 gr griza
  • 300 gr brašna
  • 150 gr kristal secera
  • prašak za pecivo
  • 100 gr margarina
foto: Shutterstock

Priprema:

Jabuke očistite pa izrendajte. Pospite po njima 150 grama šećera i cimet. U činiju izmešajte brašno, šećer, griz, prašak za pecivo i vanilin šećer. Pleh podmažite pa po njemu rasporedite malo brašna sa šećerom i grizom, preko brašna poređajte jabuke, pa opet sloj sa brašnom, pa sloj sa jabukama i završite sa brašnom. Preko složenog kolača narendajte margarin, a potom dodajte i sok od jabuka koji se iscedio u činiju. Pecite na 180 stepeni Celzijusa oko 40 minuta.