Na vrućini od preko 35 stepeni 1 stvar ne treba raditi: Evo kako da se pripremite za toplotni talas koji će trajati

Tokom toplotnog talasa vrlo je važno izbegavati najtopliji deo dana i ostati u rashlađenoj prostoriji. Takođe, vrlo je važno da ovo ne radite ukoliko koristite ventilator.

Objavljeno: 11.07.2024. 14:52h
Autor:
Foto: Shutterstock

Jaka vrućina utiče na sve, a hronični bolesnici su u posebnom riziku. Pregrevanje tela može dovesti do toplotnog udara, pa spas tokom najtoplijeg dela dana treba potražiti u kući.

Da bi dom ostao prijatno mesto i tokom najvrelijih dana, preduzmite mere koje preporučujue Republički hidrometeorološki zavod u nedelji kada su najavljene maksimalne dnevne temperature i do 40 stepeni.

Da biste pripremili dom za vrele dane, obavezno proverite ispravnost rashladnih uređaja, frižidera, zamrzivača i klima. Servisirajte klime na vreme.

foto: Sergio Monti / Panthermedia / Profimedia

Obavezno zaštite prozore od direktnog Sunčevog zračenja. Zatvorite vrata i prozore i ako imate klimu, uključite je u skladu sa preporukama korišćenja. Ipak, povremeno provetrite prostoriju kako bi vazduh uvek bio zadovoljavajućeg kvaliteta.

Zapamtite da nagli izlazak iz hladne prostorije u pregrejanu okolinu, ili ulazak spolja gde je ekstremno toplo u hladnu prostoriju, može izazvati temperaturni kolaps. Tokom noći spavajte u prostoriji sa otvorenim prozorima.

Obucite laganu, komotnu odeću, često se tuširajte, umivajte, prskajte se ili polivajte vodom.

foto: Sam Edwards / Caia Image / Profimedia

Iz RHMZ napominju da je temperatura u pojedinim delovima urbane sredine, toplotnim gradskim ostrvima, znatno viša - obično za 5 do 10 stepeni od temperature koja se meri na zvaničnim mestima u hladu. Najbezbednije je boraviti na zelenim površinama.

Bolesnike, ili starije osobe koje su same u stanu ili kući, svakodnevno obilazite i pružite im neophodnu pomoć kako bi se što efikasnije izborili sa ovom vrstom vremenske nepogode, navodi RHMZ.

foto: Mariia Boiko / Alamy / Alamy / Profimedia

Idealno bi bilo da kuća ima dobru spoljašnju izolaciju, a da prozori budu zaštićeni roletnama, reflektujućim folijama ili tamnim draperijama. Dobro je koristiti ventilatore - oni usmereni na lice najviše prijaju, ali bolje rashlađuju oni koji su usmereni na celo telo.

Međutim, postoji jedno ograničenje - na temperaturama višim od 35 stepeni ventilator pojačava cirkulaciju vrelog vazduha, radi kao "fen" pa ga ne treba koristiti.

Stil/Lepa i Srećna

Bonus video: