Grčka torta na starinski način: Nema kremastije i izdašnije, a pravi se veoma lako
Donosimo vam najbolji recept za Grčku tortu kojoj nema ravne.
Izvor: Milka Đukić
Sastojci:
Za jednu koru, a prave se ukupno tri
- 5 belanaca
- 5 kašika šećera
- 5 kašika mlevenog keksa
- 5 kašika mlevenih oraha
- 2 kašike seckanih oraha
- 1 kašičica praška za pecivo
Za fil
- 800 ml mleka
- 4 kašike mlevenog keksa
- 15 žumanaca
- 8 kašika gustina
- 300 g putera
- 2 kašike ekstrakta vanile
- 200 g čokolade za kuvanje
- 200 g bele čokolade
- 1 kesica vanilinog šećera
Za ukrašavanje
- 150 g praha za šlag
- 200 ml hladne mineralne vode
- mleveni keks, orasi, čokoladne mrvice... po želji
Umutite belanca u čvrst sneg, uz dodavanje šećera malo po malo, sve vreme muteći. Potom ubacite mlevene i seckane orahe, mleveni keks i prašak za pecivo i mešajte dok se ne sjedini. Sipajte ovako pripremljenu smesu u kalup obložen pek-papirom, pa pecite oko 20 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni. Ponovite još dvaput jer su vam potrebne tri kore, koje treba ostaviti da se hlade dok pripremate fil.
Fil
Umutite žumanca sa šećerom, gustinom, ekstraktom vanile i vanilinim šećerom. Stavite mleko da se kuva do ključanja na srednjoj vatri, pa dodajte mešavinu sa žumancima i kuvajte uz mešanje dok se ne zgusne. Sipajte fil u hladnu činiju i pokrijte prozirnom folijom, pa ostavite da se hladi. Kad se ohladi, umutite ga mikserom, uz postepeno dodavanje putera koji je odstajao na sobnoj temperaturi. Na kraju dodajte sitno seckane čokolade, pa promešajte i podelite smesu na tri dela.
Ređajte kora-fil-kora-fil dok ne potrošite materijal, pa stavite u frižider najmanje na pola sata.
Umutite prašak za šlag s kiselom vodom, pa premažite tortu. Po želji ukrasite mlevenim keksom, orasima, čokoladnim mrvicama.
Bonus video: