Najukusnija junetina u pivu, po receptu poznate kuvarice Džulije Čajld: Komadi mesa se raspadaju, a ukus je fenomenalan

Probajte nešto novo i drugačije, pravo iz belgijske kuhinje - junetina u pivu

Objavljeno: 27.06.2024. 13:32h 14:42h
Autor:
Foto: Shutterstock

„Mastering the Art of French Cooking“ Džulije Čajld nije samo kuvar po kome se kuva, već i knjiga koja se pažljivo čita. Među njegovih skoro 800 stranica, ne možete da ne primetite preukusno belgijsko jelo: Carbonnades à la Flamande.

foto: Shutterstock

Za Carbonnade vam je potrebno:

  • - oko 1kg junetine sečene na komade (ne moraju da budu najmekši delovi od buta jer se jelo dugo kuva)
  • - oko 1/2 kg krupnije iseckanog crnog luka
  • - 2 kašike masti od mangulice (ili obične masti)
  • - 4 čena belog luka
  • - so i biber

Na većem i težem tiganju isprižite komade junetine, posolite i pobiberite. Izvadite iz tiganja pa ispržite luk. Kada je gotov ubaciti i seckani beli luk. Ređa se u manju vatrostalnu posudu ili đuvečaru red mesa, red luka i tako još jednom.

  • - 1 čaša domaćeg junećeg stoka
  • - 2 čaše svetlog piva
  • - 1 puna kašika šećera
  • - peršun, timijan i nekoliko lovorovih listića
  • - 1 kašika gustina
  • - 2 kašike vinskog sirćeta

U istom tiganju se zagreje stok i doda šećer. Doda se i pivo u tiganj i kada se zagreje, prelije se meso i luk u vatrostalnoj posudi. Sve se pokrije začinima pa aluminijumskom folijom ili poklopcem, i ubaci u rernu na oko 2 sata.

Kada meso potpuno omekša nakon oko 2 sata u rerni, ocedi se sos (treba da bude oko 1-1.5 čaše) i izmeša sa kašikom gustina i 2 kašike vinskog sirćeta – sve se malo prokuva da se zgusne, koriguju se začin pa se ponovo prelije preko mesa i vrati na kratko u još uvek toplu ali isključenu rernu.