Lažni ledeni vetar: Recept za kolač koji je jednako lep kao preukusna torta, ali mnogo jednostavniji i sa manje kalorija
Kolač koji će osvežiti sve ukućane, a na tanjiru neće ostati ni mrvica
Autor:
Ledeni vetar je jedna od najpopularnijih torti, s armijom obožavatelja koji ne mogu da odole slatkim slojevima sastavljenim od beze-kora, krema, šlaga i voća. Naravno, i ovaj desert ima razne varijante, a mi vam donosimo jednu od najjednostavnijih.
Rolat ledeni vetar – sastojci za testo:
- 5 belanaca
- 150 g šećera u prahu
- 5 kašika brašna
- prstohvat soli
- Rolat ledeni vetar – sastojci za nadev
- 250 ml slatke pavlake
- 50 g šećera u prahu
- 200 g malina
Rolat ledeni vetar – priprema:
Veliki pravougaoni pleh obložite papirom za pečenje. Belanca i so umutite mikserom na najvećoj brzini dok se ne zapene i ne formira se mekani sneg. Tada smanjite na srednju brzinu i dodajte šećer u sneg kašiku po kašiku, dok sve ne umešate i dobijete glatki i sjajni sneg. Na kraju dodajte brašno i umešajte ga polako u sneg špatulom ili varjačom.
Rernu zagrejte na 180 stepeni Celzijusa. Smesu ulijte u pleh pa poravnajte špatulom. Pecite oko 20 do 25 minuta, sve dok testo ne poprimi lepu žutu boju. Čim ga izvadite iz rerne, testo zajedno s papirom za pečenje savijte u rolat, potom umotajte u kuhinjsku krpu i pustite da se tako do kraja ohladi.
Za to vreme očistite jagode od peteljki, operite ih i potom narežite na sitnije komade. Kada se testo do kraja ohladi, napravite šlag od slatke pavlake. Prvo ga ubacite u posudu i mutite mikserom. Tek kada se šlag formira, ubacite malo-pomalo šećer i mutite dok ne potrošite šećer.
Razmotajte rolat i skinite s njega papir za pečenje pa premažite testo šlagom, pospite po njemu narezane jagode i zatim opet pažljivo zarolajte testo. Rolat stavite u frižider, a pre serviranja po želji ga ukrasite s malo šećera u prahu ili pak šlagom i jagodama.
Savet:
Umesto jagoda možete koristiti drugo voće po svom odabiru, poput borovnica ili malina, piše Zadovoljna.hr.