Ako imate ogromnu želju za slanom hranom, posetite lekara: Ovo je simptom veoma opasne bolesti

Autoimune bolesti generalno su češće kod žena, a želja za slanim i stalna žeđ jesu simptomi ove bolesti koja može biti veoma opasna

Objavljeno: 19.06.2024. 08:22h 08:36h
Autor:
Foto: Marino Bocelli / Alamy / Alamy / Profimedia

Lekari upozoravaju da bi ekstremna žudnja za slanim i kiselim, od kiselih krastavaca do čipsa, mogla da nagoveštava redak, ali smrtonosan zdravstveni poremećaj.

Petnaestogodišnja devojčica iz Toronta primljena je u bolnicu nakon meseci tokom kojih je patila od neobjašnjivih simptoma, uključujući teške vrtoglavice, umor, dehidraciju i nezasitnu želju za slanim grickalicama.

Tek kada je devojčicin doktor primetio njen neobično preplanuli ten i tamne fleke pod jezikom, postalo je jasno da su njene nadbubrežne žlezde prestale da rade, prenosi "Dejli Mejl"

foto: Sebastian Kaulitzki / Alamy / Alamy / Profimedia

Na kraju joj je dijagnostikovana Adisonova bolest, poremećaj jedan od 100 hiljada u kojem nadbubrežne žlezde ne proizvode dovoljno hormona da regulišu ključne minerale i hormone u telu, što dovodi do: mučnine, bolova u stomaku, gubitka težine, žudnjom za soli i mrlje na koži(hiperpigmentacija).

Stanje se može lečiti hormonskom supstitucionom terapijom, ali može dovesti do smrti ako se ne leči.

Adisonova bolest remeti delikatnu ravnotežu hormona u telu, kao i natrijuma i kalijuma - dva vitalna minerala koji pomažu u regulisanju krvnog pritiska, funkcije mišića i bubrega i hranljivih materija ćelija.

Procenjuje se da 80 procenata pacijenata sa Adisonovom bolešću oseća žudnju za solju jer bolest uzrokuje da izgube višak natrijuma kroz urin.

Prekomerni kalijum u krvi remeti ključne električne impulse koji regulišu rad srca. Ovo čini srce sklonim abnormalnoj električnoj aktivnosti koja povećava rizik od po život opasnog nepravilnog srčanog ritma

Simptomi Adisonove bolesti foto: Printskrin@The Lancet/YouTube

Istovremeno, imala je nezasitu žeđ uprkos tome što je svakodnevno pila tri litre vode. Povećana žeđ može biti rani znak Adisonove bolesti, jer bolest ometa način na koji telo reguliše nivo vode.

Specijalista interne medicine koji leči devojčicu takođe je primetio njen ten, što je navelo doktora da izvrši detaljniji fizički pregled, kada je primetio hiperpigmentaciju na dnu pacijentkinog jezika, što je znak Adisonove bolesti.

Pacijenti takođe osećaju gubitak apetita, sniženi krvni pritisak, vrtoglavicu pri ustajanju, neobjašnjivi gubitak težine, bolove u mišićima i mučninu.

Adisonova bolest može biti smrtonosna ako se ne otkrije ili ne leči, ali se može lečiti hormonskom supstitucionom terapijom kako bi se normalizovali nivoi aldosterona i kortizola.

Bez lečenja, simptomi mogu napredovati do opasnog disbalansa elektrolita, uključujući skok nivoa kalijuma i na kraju otkazivanje organa.

Autoimune bolesti generalno su češće kod žena.