Pijane ćufte sa mladim krompirićima: Zaboravljeno jelo iz Jugoslavije
Ovo je ručak kojeg se retki sećaju, ali ukus je toliko lep da ćete ga spremati često
Izvor: Vanja Milenković
Sastojci za ćufte:
- 500 g mlevenog mesa
- 1 veza mladog luka
- 2-3 čena belog luka
- 100 g prezli
- 1 jaje
- 1,5 dl belog vina
- seckanog peršuna
Začinite po ukusu: so, biber, origano, tucana paprika
Za preliv:
- 2 kašike kisele pavlake
- 1 kašika paradajz sosa
- 1 dl pavlake za kuvanje
- 1 dl vode
Začinite po ukusu: so, biber, origano, tucana paprika (ko voli malo pikantnije moze dodati i ljutu tucanu papriku, ukus će biti bar 10 puta bolji)
I jos: oko 800gr mladih krompirića manjih
Priprema: Izmešajte mleveno meso sa seckanim mladim lukom, čenovima belog luka, jajetom, prezlama, vinom, peršunom i začinima. Sve to izmešajte i napravite ćuftice.
U vatrostalnu činiju posložite ćuftice i mlade krompiriće koje ste kratko obarili. Zatim sve stavite u rernu da se peče na oko 20 minuta, na temperaturi oko 200 stepeni Celzijusa.
Dok se ćufte peku napravite preliv od kisele pavlake, paradajz sosa i pavlake za kuvanje. Prelijte sve preko i zapecite još malo.