6 simptoma koje nikako ne smemo da ignorišemo i moramo odmah reagovati: Evo šta nas upozorava na razvoj bolesti pluća

Kada vazduh udahnemo kroz nos, sitne dlačice mu pomažu da se oslobodi prašine i klica, zatim prolazi kroz sinuse pa kroz grlo i dušnik pa konačno dolazi do naših plućnih krila

Objavljeno: 20.05.2024. 22:49h
Foto: Shutterstock

I kad smo budni i kada spavamo, naša pluća rade, a procenjuje se da dnevno naprave i do 20.000 udisaja. Do 50. godine života udahnemo vazduh oko 400 miliona puta. Pluća unose kiseonik u krv, šalju ga u našu svaku ćeliju, i pomažu da se organizam oslobodi ugljen-dioksida, koji je opasan i toksičan, ako se ne eliminiše iz tela.

Kako starimo mi, tako stare i naša pluća, pa se i menjaju. Najčešće slabi dijafragma, a plućno tkivo počinje da gubi rastegljivost, što može da suzi disajne puteve. Kosti i mišići u grudnom košu mogu da se smanje ostavljajući manje prostora za širenje pluća u udisaju i izdisaju. Sa godinama slabi i naš imunološki sistem, što pluća može da učini manje otpornim na infekcije.

foto: Shutterstock

Upozoravajući znaci plućnih bolesti na koje treba odmah odreagovati su:

  • Iskašljavanje krvi – odmah se obratite lekaru
  • Ostajete bez daha – nemojte zanemariti ako se ponavlja i ne prestaje
  • Hronični kašalj – ako traje duže od mesec dana
  • Zviždanje u plućima – nešto je suzilo ili blokiralo vaše disajne puteve, proverite šta
  • Iskašljavanje sluzi – ako traje duže od mesec dana, može značiti i nešto ozbiljnije
  • Bol u grudima – naročito ako se pogoršava kada dišete ili kašljete.

Pušenje je najveći neprijatelj pluća!

Duvanski dim sužava disajne puteve i otežava disanje, a iziritirana pluća izazivaju mučan i naporan kašalj. Vremenom, dim uništava plućno tkivo i može da izazove rak, a važi za najznačajniji uzrok karcinoma pluća.

Ostavljanje cigareta, umerena fizička aktivnost na otvorenom, i izbegavanje kretanja pri velikom zagađenju vazduha, važna su prevencija u cilju što boljeg zdravlja pluća.

Stil / eklinika

Bonus video: