PRAVA SRPSKA GIBANICA SE OVAKO SPREMA, A UKUS JOJ JE NEOPISIV: Bolji recept od ovog nećete naći
Gibanica je omiljeni specijalitet u svim domovina širom Srbije, a mi vam donosimo provereno dobar recept
Autor:
Gibanica vam može zameniti bilo koji obrok, a zbog hrskavih korica i neodoljivog ukusa gotovo da ne postoji osoba koja je ne voli. Recept koji je pred vama jedan je od najpopularnijih na društvenim mrežama, a dame koje su ga probale kažu da bolji od ovoga nema.
Zanimljivo je da naziv ovog jela potiče od staroslovenskog glagola "gibati" koji označava talasasto kretanje tela.
Sastojci:
- 1kg kora za gibanicu (srednje debele kore)
- 1 kg kiselog sira (švapskog, sremskog, sitnog)
- 2dl mleka ako je neki suvlji sir
- 6 jaja
- 2 dl gazirane vode
- 2 dl ulja
- so
Priprema:
U sir dodati žumanca, so, mleko, ulje i kiselu vodu. Belanca umutiti u čvrstu penu sa malo soli pa dodati u sir.
Šerpu premazati uljem, pa obložiti korama tako da vise i sa strane. Uzimati koru po koru i zgužvanu je umočiti u fil sa sirom i jajima, pa tako natopljene kore ređati u šerpu jednu pored druge. Voditi računa da ne budu previše blizu jedna drugoj i da se ne natope previše filom.
Kad se popuni šerpu zgužvanim korama, preklopiti one delove kora sa strane i ušuškati gibanicu sa još jednom korom odgore.
Rernu zagrejati na 200 stepeni pa gibanicu peći oko 60-70 minuta pokrivenu Al folijom. Isključiti rernu i ostaviti još 15-tak minuta u rerni da se istišti. Vruću gibanicu izvaditi iz šerpe na tacnu. Seći kao tortu i služiti uz kiselo mleko.
A detaljan proces pravljenja možete pogledati u videu ispod: