NEMA SRBINA KOJI NE VOLI GRČKU, KAKO MORE, TAKO I NJIHOVU KUHINJU: Unesite HELENSKU kulturu u svoj dom uz POTOKOLOPITU
Ovaj sočni slatiš zauvek će zarobiti vaše čulo ukusa i nećete moći da ga se zasitite
Objavljeno: 08.03.2024. 18:35h
Izvor: Milica Krajnović
Izvor: Milica Krajnović
Pita od pomorandže ili Potokolopita je poslastica koju često možete pronaći u grčkim poslastičarnicama.
Priprema je veoma jednostavna i brza a kolač se verujte topi u ustima.
SASTOJCI:
- 500gr. kore za pitu
- 5 jaja
- 200g. šećera
- 2 vanil šećera
- 2 veće pomorandže ili 3 srednje veličine
- kora i sok od pomorandži
- 1prašak za pecivo
- 400g. kiselog mleka ili gušći jogurt 200ml.
- ulje
PRELIV:
- 200g. šećera 250ml. soka od isceđenih pomorandži
- 200ml. vode
- 1 štapić cimeta
Pustite da samo proključa. Pitu pečite u zagrejanoj rerni na 180c./25min. Ohlađenu izrezati na parčiće i preliti hladnim prelivom. Preko možete dodati šlag kremu ili pri služenju jednu kuglu sladoleda. Prijatno!
Bonus video: