DOMAĆI HLEB IZ ŠERPE IMA HRSKAVU KORICU, A SREDINU MEKANU KAO DUŠA: Kad vam kuća zamiriše na njega, nećete želeti drugi
Nema ništa ukusnije od domaćeg hleba, ali svi mislimo da nećemo umeti da ga napravimo, međutim uz ovaj jednostavan recept na vašoj trpezi više se neće naći ni jedan drugi
Izvor: Milica Krajnović
Ovaj domaći hleb će vas očarati ukusom a jako se jednostavno pravi. Korica je hrskava kada se ispeče a sredina meka, ostaje dugo svež kao i većina domaćih hlebova.
Neće vam oduzeti puno vremena, a jedinstveni je užitak kada vam kuhinja zamiriše na sveže pečeni domaći hleb, ukusom ćete se oduševiti kada ga ispečete.
SASTOJCI:
- 800 gr brašna tip 500
- 20 gr svežeg kvasca (to je pola kockice) ili jedna kesica svežeg kvasca od 7 gr
- 1 kašičica šećera
- 500 ml vruće vode
- 1 puna supena kašika soli
PRIPREMA:
Umesite testo varjačom, prekrijte najlon kesom ili PVC folijom, pa ostavite na toplom mestu oko sat vremena da testo naraste.
Kada je testo naraslo pospite radnu površinu sa malo brašna pa blago premesite testo. Savijajte testo kao u videu. Preklopite ga krpom i ostavite da odstoji 15 minuta.
Za to vreme vi možete uključiti rernu na 250 C i ubaciti posudu za pečenje koja ima poklopac. Može biti zemljana ili metalna šerpa (vodite računa samo da nema plastike na njoj). Ukoliko ubacujete zemljanu posudu onda je ubacite u hladnu rernu pa tek onda uključite na 250 C kako ne bi posuda pukla već se ravnomerno zagrevala.
Nakon 15 minuta izvadite vruću posudu i ubacite testo koje je odstojalo i koje ste posuli sa malo brašna. Nožem izrežite po površini testa. Preklopite poklopce i ubacite u rernu pa pecite 30-35 minuta.
Nakon toga izvadite hleb i skinite poklopac. Ukoliko je korica bleda, smanjite temperaturu rerne na 200 C pa vratite hleb bez poklopca da se dopeče još 15-20 minuta. Najbolje bi bilo da pratite kada korica lepo porumeni. Kada je hleb pečen izvadite ga i ostavite da se ohladi. Uživajte u ukusu i prijatno!
Bonus video: