ZALJUBIĆETE SE KAD PROBATE OVAJ KOLAČ I SHVATIĆETE ZAŠTO JE TITU BIO OMILJENI: Savršeni meki biskvit sa kremastim filom

Ako je Titu, koji je bio veliki gurman ovo bio omiljeni slatkiš, onda možete da zamislite kakavog je ukusa

Objavljeno: 05.03.2024. 17:51h
Foto: Printscreen/ youtube/ bokinakuhinja

Kremasti kolač prema starinskom receptu. Bio je neizostavan deo trpeze u Jugoslaviji, takođe je bio jedan od omiljenih Titovih kolača, po kojem je i dobio ime.

SASTOJCI:

Za biskvit:

  • 4 jaja
  • 200 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g mlevenih oraha ili lešnika
  • 5 supenih kašika skuvane crne kafe - hladne
  • 5 kašika punih brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 kašike ulja

Za prvi fil:

  • 400 ml mleka
  • 5 punih kašika brašna
  • 2 žumanca

Za drugi fil:

  • 200 g margarina
  • 10 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g otopljene čokolade
  • 3 kašike oraha

PRIPREMA:

Biskvit: Odvojiti belance od žumanca, zatim umutiti belane u čvrst "sneg". U žumance dodati šećer, pa umutiti. U smesu sa žumancima dodavati ulje, ohlađenu kuvanu kafu, brašno, prašak za pecivo i orahe, te sve mutiti do sjedinjenja. Na kraju smesi dodati i belance.

Umućen biskvit peći na 180 stepeni oko 30 minuta.

Prvi fil: U mleko dodati žumance i brašno pa umutiti mikserom. Zatim staviti na ringlu da blago provri kako bi se napravio puding.

Drugi fil: Čokoladu rastopiti pa dodati margarin. Zatim dodati šećer, vanilin šećer i orahe, pa sve zajedno umutiti.

Oba fila lepo sjediniti. Na koru naneti bogat fil, pa posuti mlevenim orasima i čokoladom.

Prijatno!

Bonus video: