JA SAM MAJKA U JAPANU I EVO ZAŠTO SU NAŠA DECA NAJZDRAVIJA: Japanski roditelji 4 stvari rade odavnina, a ovo je KLJUČNO

yuko-tamura.jpg
Foto: Printscreen Instagram / Yuko Tamura

Juko Tamura je kulturni prevodilac, glavni urednik portala "Japonice" i čest saradnik saradnik "Japan tajmsa". Magistrirala je međunarodnu poslovnu administraciju, a pored toga, smatra da je veoma uspešna kao majka. Prema zvaničnim podacima, Japan je jedna od retkih destinacija u kojoj odrastaju najzdravija deca, a ova svestrana žena je otkrila 4 stvari zbog kojih je to tako.

Sve se zasniva na japanskoj filozofiji

Lekar i farmaceut Sagen Išizuka 1896. godine kreirao je japansku filozofiju pod nazivom „šokuiku“ – koja se izvodi od dve reči koje znače „jesti“ i „rasti“. Upravo ona je postala osnov vaspitanja svih roditelja u Japanu. Ovaj koncept je najvećim delom zaslužan zašto je Zemlja izlazećeg sunca dom najzdravije dece na svetu.

1. "Bento boks" su od presudnog značaja

Preko 95% japanskih osnovnih i nižih srednjih škola ima sistem školskog ručka. Obroke planiraju nutricionisti, a učenici aktivno učestvuju u procesu serviranja ručka. Dok mnoge predškolske ustanove takođe obezbeđuju ručkove, domaći bento ručkovi mogu igrati važnu ulogu u promovisanju šokuikua. Vaspitačica u vrtiću moje ćerke zamoli svoje učenike da razgovaraju o tome šta se nalazi u bento kutijama jedne druge. To čini vreme ručka prijatnim, a deca se osećaju ohrabrenom da probaju novu hranu - ili čak izraze nesklonost prema određenoj hrani - kada je pronađu u bento kutijama svojih prijatelja.

Odlučivanje za bento ručkove umesto brze hrane takođe omogućava deci da dobiju dosledne porcije sezonskog povrća i voća, izbegavajući hranu sa visokim sadržajem masti i aditive u hrani. Obroci se često prave od lokalnih, svežih sastojaka, kao što su bakalar sa slatkim kukuruzom i bok čoj, koji se poslužuju sa supom od minestrone i kutijom mleka.

Foto: Shuterstock

2. Počinje rano da se primenjuje "šokuiku"

Japanski lekari često ohrabruju majke koje očekuju da se pridržavaju dobro izbalansiranog stila obroka koji se zove „ičidžu-sansai“. Usredsređen je na činiju pirinča i miso supe, praćen jelom fokusiranim na proteine, i dve povrtne strane (poput morskih algi ili pečuraka) za adekvatne vitamine, minerale i vlakna. Ne propustite: Psiholog kaže da ovih 7 veština razdvaja uspešnu decu od „one koji se bore“ Kako deca stariju, počinju da uče o zdravim navikama u ishrani. Vlada je 2005. godine usvojila Osnovni akt o Šokuikuu za promovisanje šokuikua. U nekim predškolskim ustanovama deca beru povrće za ručak, dok u osnovnim školama uče o farmama koje proizvode povrće, ribu i drugu hranu.

Foto: Profimedia

3. Piju vodu ili čaj umesto sode

Svojoj ćerki ne ograničavam pristup voćnim sokovima i povremenim šejkovima. Ali po njenim rečima, soda je jaka, tako da sam možda imao sreće. U početku sam je upoznao sa čajem od ječma, koji je bogat mineralima bez kofeina. To je popularan izbor među Japancima svih uzrasta i odlična alternativa slatkim čajevima i aromatizovanim napitcima iz prodavnica. Takođe vam pomaže da smanjite dnevni unos kalorija. Drugi način na koji primenjujem šokuiku kod kuće je pravljenje smutija sa svežim voćem i jogurtom sa svojom ćerkom. Razgovaramo o tome kako voće raste i odakle dolazi. Ovakva iskustva će njene današnje navike zdrave ishrane preneti i u njenu budućnost.

Foto: Shutterstock

4. Kuvaju hranu bogatu hranljivim materijama u serijama

Otkrio sam da priprema jednostavnih domaćih kiselih krastavaca i zamrzavanje drugog hranljivog povrća i voća u serijama pojednostavljuje moje svakodnevno kuvanje. Kada je moja ćerka krenula u vrtić, u početku sam se mučila sa nekim pravilima u školi - bez grickalica sa visokim sadržajem šećera ili masti, poput čipsa i kolačića, ili kofeina. Ali mali trikovi, poput čuvanja rezerve porcionisanih obroka, obezbeđuju da mogu da pripremim ručkove bogate hranljivim materijama za nju, čak i kada kod kuće nema dovoljno svežih proizvoda.

This browser does not support the video element.

"DA MOGU DA ŽIVIM 150 GODINA, SVE VREME BIH PECAO" Zahvaljujući umetniku iz Čačka, na Moravi se peca najboljim udicama i mamcima Izvor: Kurir TV

Juko Tamura je kulturni prevodilac, glavni urednik Japonice i čest dvojezični saradnik Japan tajmsa. Magistrirala je međunarodnu poslovnu administraciju.