Obratite pažnju

Ovo se ne radi u svlačionici: Tamo gde odlazimo da ojačamo snagu i poboljšamo zdravlje, vrebaju neke male opasnosti

Zbog tuširanja bosih nogu kabini u kojoj se pre vas tuširalo mnogo ljudi možete da dobijete gljivice

Objavljeno: 31.08.2024. 10:30h
Autor:
Foto: Shutterstock

Posle napornih vežbi u teretani ili na nekom drugom mestu gde vežbamo (ovde spadaju i zatvoreni bazeni), mnogi od nas često jedva dočekaju da se zavale na prvu slobodnu klupu ili da bosi utrče pod tuš, ne razmišljajući koje se potencijalne opasnosti skrivaju u tim navikama. Ovo su neke stvari o kojima ne razmišljamo, a koje nam neprimetno mogu narušiti zdravlje.

foto: Shutterstock

1. Gologuzo sedenje na klupi

Tamo gde drugi vežu patike i drže znojem natopljene majice, vi najviše volite da se zavalite kad ste kao od majke rođeni? E pa toj odvratnoj navici treba da kažete doviđenja iz nekoliko više nego dobrih razloga. Naime, razne bolesti koje se prenose preko kože vrlo će se rado nakačiti i na vas (osip je najbezazlenija od svih), a nije ni najpristojnije da lepite svoje guzove po zajedničkoj klupi. Koliko god mislili da je vaša teretana čista i uredna, nikada ne možete da budete sigurni koliko puta se dezinfikuje, tako da idući put, zbog sebe (a i zbog drugih), stavite barem peškir ispod sebe.

2. Izbegavanje dodir s daskom na ve-ce šolji

Pravilo koje vredi za sve javne toalete važi i za one u vašoj najvoljenijoj teretani - ni u ludilu ne sedajte na ve-ce šolju! Čučanje je ionako još jedan dobar oblik kratke vežbe, a ako vam se baš sedi, to možete da uradite samo ako u toaletu postoje jednokratni papiri za pokrivanje daske.

foto: Shutterstock

3. Kuvanje u sauni

Boravak u sauni ima mnoge blagotvorne efekte, smanjuje stres, opušta mišiće i dobro deluje na srce, ali u ovom slučaju od viška glava i te kako boli. Dehidratacija, vrtoglavica, bolovi u stomaku i već pomenuta glavobolja neki su od znakova da ste preterali s preznojavanjem i da je vreme za izlazak i veliku flašu vode. Boravak u sauni uvek ograničite na 15 do 20 minuta.

foto: Shutterstock

4. Zadržavanje u vlažnoj odeći

Posle treninga se uvek obavezno presvucite! Šetanje u teretani u znojavoj odeći nije ni pristojno, a vlažna odeća je opasna jer pogoduje razvoju bakterija, naročito na intimnim mestima.

foto: Shutterstock

5. Tuš nije česma

Taman ste se dokopali slobodnog tuša, uživate u čistoj vodi koja s vas ispira sav znoj i umor, i baš u tom trenutku osetite žeđ. Instinktivno razjapljenim ustima krećete prema tušu, ne razmišljajući da bakterije mogu da se kriju i u glavi tuša. Drugi put se ili uzdržite od takvog gašenja žeđi, ili i pod tuš ponesite flašicu s vodom.

foto: Shutterstock

6. Bosonogo tuširanje

Ako ste zaboravili da u javna kupatila uvek ulazite u japankama ili papučama, mi ćemo vas podsetiti na to. Dakle, bosa noga u tuš-kabini u kojoj se pre vas istuširalo ko zna koliko znojavih faca jednako je brdo gljivica i poneki virus!