TRILEĆE BEZ KONDENZOVANOG MLEKA: Veoma jednostavno se pravi, a topi se u ustima
Donosimo vam najbolji recept za trileće bez kondenzovanog mleka.
Izvor: Milka Đukić
Za koru:
- 6 jaja
- 200 g brašna
- 300 g šećera
- 200 g griza
- prašak ze pecivo
- vanilin šećer
- prstohvat soli
Za preliv:
- 1 l slatke pavlake
- 500 ml mleka
- 150 g mleka u prahu
- Za karamel:
- 100 g šećera
- 100 ml slatke pavlake
- 80 g putera
- malo soli
Za karamel:
- 100 g šećera
- 100 ml slatke pavlake
- 80 g putera
- malo soli
Priprema:
Odvojite belanca od žumanaca, pa belanca mutite da dobijete čvrst sneg u koji ste dodali i prstohvat soli. Dodajte vanilin šećer i šećer konstantno mešajući. Kada se steglo dodajte jedno po jedno žumance, brašno, griz i prašak za pecivo, pa sve zajedno umutite da dobijete glatku smesu. Izručite u pleh koji ste prethodno obložili pek papirom. Pecite na 200 C oko pola sata. U šerpu sipajte 300 ml mleka i u njega dodajte mleko u prahu i slatku pavlaku, potom sve dobro umutite. Kada je kolač gotov izvadite ga na krpu i probušite viljuškom na par mesta.
Umućenu smesu od mleka sipajte u pleh i vratite kolač unutra. Preostalih 200 ml mleka prelijte odozgo preko kolača. Za karamel preliv u šerpu stavite šećer, pa zagrevajte dok se šećer ne rastopi. U drugoj posudi zagrevajte slatku pavlaku, pa kada proključa skinite je sa vatre. Kada se šećer otopi, sklonite šerpu sa vatre i ulijte zagrejanu slatku pavlaku u tankom mlazu, sve vreme muteći žicom. Onda dodajte puter i prstohvat soli, sve dobro izmešajte, pa kada je površina kolača upila mleko prelijte preko. Ostavite na neka dva sata u frižider, a nakon toga služite.
Bonus video: Brzi čokoladni kolač