TRPEZA ZA BADNJI DAN: Pijani šaran, rolnice sa tunjevinom i pastrmka sa pečurkama, jela koja će vas oduševiti
Na Badnji dan se posti, pa svaka tradicinalna, srpska, posna trpeza ne može da prođe bez bez ribe i krompira. Takođe, nezaobilazne su i pite, salate, kolači...
Autor:
PASTRMKA SA PEČURKAMA
Sastojci
- 4 manje pastrmke,
- kašičica suvog biljnog začina,
- 3 kašičice soka od limuna,
- 150 g šampinjona,
- 150 g bukovača,
- 2 celerove stabljike,
- 50 ml belog vina,
- kašičica naseckanog peršuna,
- 2-3 kašičice maslinovog ulja
PRIPREMA
Očišćene pastrmke potopite u sok od limuna, a zatim natrljajte ribu suvim začinom. Na maslinovom ulju propržite ribu sa svake strane oko 5 minuta, a zatim je stavite na toplo mesto. Na istoj masnoći propržite narezane stabljike celera i pečurke te ih pržite 10-ak minuta, malo posolite, polite vinom i još kratko propržite. Tople pastrmke poslužite sa pripremljenim pečurkama i celerom i kuvanim krompirom.
PUNJENI ŠARAN
Sastojci
- 1 šaran
- 2 šargarepe
- 2 glavice crnog luka
- 5 čena belog luka
- 1 limun
- peršuna po ukusu
- origano, vegeta, so biber, ulje po ukusu
- 2 dl belog vina
Još:
krompir, praziluk, paprika pečena iz zamrzivača ili sveža
Crni luk iseckati pa propržiti na vrelom ulju, posoliti, dodati rendanu šargarepu i još malo dinstati. U međuvremenu, šarana raseći na nekoliko mesta sa obe strane, ribu posoliti pa je namazati smesom od origana, ulja, rendane kore od limuna i sitno iseckanog belog luka. Temeljno premazati sve rezove ribe, zatim je staviti u nauljenu tepsiju. U mešavinu dinstanog luka i šargarepe dodati iseckani peršun ili sušeni, i malo vina. Napuniti ribu ovom smesom. Preostalo vino staviti u tavu, dodati malo vode, ulja i sok od jednog limuna, pa preliti preko šarana. Oko ribe staviti iseckan krompir, papriku i praziluk, posoliti i začiniti po ukusu. Peći ribu dok ne porumeni na 220 stepeni!
ROLNICE S TUNJEVINOM
Sastojci
- 4 crvene paprike,
- 200 g tunjevine iz konzerve,
- 200 g posnog majoneza,
- sok od pola limuna,
- peršun, so, biber
Priprema
Paprike ispecite na plotni ili u rerni, oljuštite ih i isecite na šire trake. Tunjevinu ocedite od ulja, izgnječite je viljuškom i pomešajte sa seckanim peršunom. Masu posolite, pobiberite i poprskajte sokom od limuna. Sve dobro izmešajte, pa stavljajte pomalo smese na svaku traku paprike i pravite rolnice. Pospite peršunom i poslužite hladno.