PRIZRENSKA TESPIŠTA - LAŽNA POSNA BAKLAVA S ORASIMA PO ORIGINALNOM RECEPTU S KOSOVA: Poseban slatkiš koji očarava ukusom
Najbolji recept za lažnu prizrensku baklavu od iskusnih domaćica obavezno isprobajte, oduševićete se ukusom, a u dom donosi miris tradicije.
Objavljeno: 05.01.2024. 12:23h
12:52h
Autor:
Autor:
Donosimo vam recept koji će vas oboriti sa nogu, slatkiš naših majki i baka. Prizrenska tespišta će oduševiti celu porodicu:
Neophodni sastojci:
Testo:
- 250 ml vode
- 250 ml ulja
- 3 šolje od 250 ml brašna
- 250 gr oraha
- 1/2 praška za pecivo
Šerbet:
- 250 ml vode
- 500 gr šećera
- 1 kesica vanilin šećera
Način pripreme:
Prokuvati vodu i ulje, pa kad proključa staviti brašno - promešati i dobro sve sjediniti i malo prohladiti (da masa može da se mesi).
Zatim u prohlađenu masu staviti 250 g oraha i pola praška za pecivo.
Sve dobro sastaviti, pa staviti u tepsiju. Iseći na željene kocke i peći na 180 C oko 30 min.
Ohlađenu tespištu preliti sa vrelim šerbetom.
( I. B. )