BOŽIĆNA ČESNICA: Evo kako da je umesite i ukrasite po STARIM OBIČAJIMA za koje se veruje da donosi NOVAC U KUĆU

Šta god da pravili za Božić, božićna česnica je ta koja mora da se spremi na ovaj veliki praznik

Objavljeno: 02.01.2024. 12:02h 12:15h
Autor:
Foto: Shutterstock

Božićna česnica je glavna zvezda božićne trpeze. Domaćica na božićno jutro mesi okrugli hleb, u koji se tradicionalno stavlja novčić za privlačenje bogatstva, parčence svinjskog mesa, otkinuto od pečenice, parčence badnjaka za blagostanje i mir u domu i razni sitni predmeti.

Veruje se da će osoba koja pronađe novčić u božićnoj pogači biti posebno srećna u narednoj godini, a novčić se čuva sledećih 12 meseci.

U nekim krajevima, za mešenje testa za česnicu koristi se voda umesto mleka, a donosi se na božićno jutro sa izvora ili iz bunara, u koje se baca pregršt žita. Takođe, negde se veruje i da brašno treba uzimati samo iz pune vreće, ali u današnje vreme se takav običaj skoro potpuno izgubio.

U istočnoj i južnoj Srbiji, domaćini rukama ulepljenim od testa hvataju voćke, košnice i stoku, kako bi bili što plodniji tokom cele godine.

foto: Shutterstock

Najveći broj ljudi će neizostavno u hleb stavilja novčić, jer se veruje da donosi novac i sreću, kao i parče badnjaka, koji onome ko odlomi parče sa njim donosi plodnost i dobro zdravlje, a iz istog razloga stavlja se i dren.

U nekim krajevima, u česnicu se stavlja kukuruz (zbog svinja), pasulj (zbog ovaca) i ovas (zbog konja). Oni koji drže kokoške i drugu živinu, u svoju česnicu stavljaju zrna pšenice.

Božićna česnica se mesi na Badnje veče ili na Božićno jutro, a jede se uz doručak na Božić, kada se svi ukućani okupe oko svečane trpeze.

Prvo ga ukućani okreću među sobom tri puta, a zatim se česnica lomi i jede pre ostale hrane.

Ko pronađe novčić i badnjak, treba da ga čuva na posebnom mestu, dok se pšenica, ovas, pasulj i kukuruz daju životinjama zbog kojih su i stavljeni u božićni hleb. U nekim krajevima veruje se da ako se prilikom pečenja česnice testo podigne iznad, na primer, kukuruza, te godine će on odlično roditi.

foto: Shutterstock

Recept za tradicionalnu česnicu:

Sastojci:

  • 2 jaja,
  • kockica kvasca,
  • 500 ml mleka,
  • 1 kg brašna,
  • malo soli i predmeti koje ćete staviti unutra

Priprema: U malo mlakog mleka rastopiti kvasac. Dodati jedno umućeno jaje. Posoliti i mešati uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da bi se dobilo glatko testo.

Nakon što se testo dobro izmesi, pokrijte ga čistom krpom i ostavite da naraste. Kad počne da narasta, izručite ga na dasku za mešenje i blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno. Oblikujte je kao pogaču i ubacite novčić.

Pecite česnicu u podmazanom plehu. Postoje različiti običaji kad je reč o ukrašavanju - možete je išarati ubodima male grančice ili samo premazati razmućenim jajetom pre pečenja. Ako ste ljubitelj tradicije, vašu česnicu ukrasite simbolima poput hristograma, zvezde, krugova ili otiska ključeva i češlja.