NEMA SOČNIJE GRIZ PITE OD OVE: Gotova je očas posla, a veoma je slasna i izdašna

Donosimo vam savršen recept za griz pitu, koja je veoma sočna i izdašna.

Objavljeno: 24.12.2023. 19:28h
Foto: Printscreen Youtube/ Arijeva kuhinja

Sastojci:

  • 500 g kora za baklavu
  • 150 g otopljenog putera, za posipanje kora
  • 1 litar mleka
  • 100 g šećera
  • 3 vanilin šećera
  • 160 g griza
  • 4 velika jaja ili 5 srednjih
  • 100+ 100 g šećera ( 100 za belanca, 100 za žumanca)
  • 50 g putera

Za agdu/sirup:

  • 2 velike šolje šećera
  • 1.5 šolja vode
  • 2 vanilin šećera
  • korica pola limuna

Priprema:

Sirup: Sipati vodu i šećer u šerpu, dodati vanilin šećer i koricu od limuna, pa promešiti i staviti da proključa. Nakon što proključa, kuvati još jedan minut i skinuti s vatre.

Sipati mleko, 100 g šećera i vanilin šećer u šerpu i staviti na vatru uz postepeno mešanje.

U posudu sipati žumanca i šećer i ostaviti sa strane. U drugu posudu sipati belanca, dodati malo soli i mutiti mikserom u čvrstu penu, zatim mutiti žumanca dok ne postanu svetloije boje. Spojiti dve smese i lagano sve izmešati kašikom.

U zagrejano mleko postepeno dodavati griz i mešati, pa staviti da se kuva uz neprekidno mešanje. Skloniti sa vatre i dodati puter, pa promešati. Sipati pola smese u smesu sa jajima, pa laganim pokretima promešati, a zatim smesu sa jajima sipati u smesu sa grizom i sve lepo sjediniti.

Podmazati pleh 30x24 i staviti dve kore do pola, sa obestrane. (tako da spolja ostanu dve polovine kore, kako bi se kasnije prekolopile). Podmazati kore otopljenim puterom, pa po istom postupku poređati druge kore, pa opet premazati i po istom postupku ređati kore dok se ne potroše. Zatim sipati smesu na kore, pa kore vraćati jednu po jednu preko fila i svaku premazati puterom. Na kraju premazati pitu puterom, pa iseći nožem na kocke i staviti da se peče, na 180 stepeni, oko 40 minuta. Nakon pečenja, preliti je sirupom.

Prijatno!

Bonus video: