3 POSNA RECEPTA SLAVICE ROKVIĆ IDEALNA ZA SLAVSKU TRPEZU: Pita je PREUKUSNA i hladna, a kolač se jede bez griže savesti
Slavice Rokvić oduševljava pratioce na Instagramu izvanrednim umećem u kuhinji, sama smišlja recepte za jela koja nestaju brzinom svetlosti sa stola.
Autor:
Književnica Slavica Rokvić, supruga legendarnog pevača narodne muzike Marinka Rokvića, nosi titulu sjajne kuvarice koje pravi veoma neobična jela neodoljivog ukusa. Ovoga puta smo izdvojili 3 fenomenalna recepta ove prelepa dame za posnu trpezu.
1. Neobična krompir salata
Sastojci:
- crveni krompir isečen na kolutove
- pečena crvena paprika
- sremuš seckan na rezance
- crni i beli luk
- list maslačka
- peršun
- zelene masline
- cvet svešeg nevena
- so
- šareni mleveni biber
- alkoholno sirće ("Znam da nije baš najzdravije, ali mi ono daje punoću ukusa krompir salati, vi možete jabukovo, sve je stvar ukusa", poručuje Slavica.)
- maslinovo ulje i malo ulja od koštica grožđa
Priprema:
Krompir skuvajte, crvene paprike ispecite, a potom sve namirnice iseckajte, dodajte začine i sve dobro izmešajte.
Slavica ističe da joj ova salata vrlo često menja i obrok.
2. Posna pita sa patlidžanom
Sastojci:
- 500 gr tankih kora zapitu
- 900 gr krupnog rendanog plavog patlidžana
- 3 krupno rendane veće šargarepe
- 2 šake koprive
- 1 veći sitno seckani praziluk
- 1 šolja kuvanog pirinča
- malo ulja i kisele vode
Priprema:
Na ulju izdinstati praziluk, dodati rendani plavi patlidžan prethodno obaren i oceđen, rendanu šargarepu i prodinstati.
Pri kraju dodati kuvani pirinač, koprivu, biber, so, kurkumu i začine koje volite.
U tepsiju ređati kore, a svaku prvo premazati uljem i kiselom vodom, pa fil. I tako dok ne potrošite sav materijal.
Na kraju pitu iseći na kockice.
Pre pečenja ponovo premazati kiselom vodom i uljem i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni nekih 45 minuta. U toku pečenja premazati još 2-3 puta.
3. Posni čupavci
Sastojci:
- 350 g pirinčanog brašna
- 40 g bundevinog brašna
- 40 g lanenog brašna
- 200 g kokosovog šećera
- 1 i 1/2 praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 200 ml ulja od koštice grožđa
- 300-400 ml kisele vode
Tepsiju namažite uljem i pospite brašnom pa potom sve sastojke sjedinite u njoj. Pecite kolač u rernu na 200 stepeni 25 minuta. Ohladiti i iseći na kockice.
Preliv od čokolade:
- 200 g posnog margarina
- 150 g kokosovog šećera
- 200 ml vode
- 2 kašike organskog kakaa
- 100 g posne čokolade
Sjedinite sve sastojke u šerpici i otopite na šporetu. Zatim kocke ispečenog kolača umačite u čokoladu, a onda ih odmah uvaljajte i u kokosovo brašno.