Tradicija u našem narodu jeste da se za krsnu slavu sprema poseban kolač ili pogača, vrsta okruglog, mekog hleba koji se dekoriše ukrasima od testa sa posebnom simbolikom i koji su specijalno umešeni za tu svrhu. Po pravoslavnom predanju, slavski kolač simboliše Hrista koji je "hleb života", a vino, kojim se preliva - predstavlja krv koja je tekla iz Hristovih rana.
Lomljenje slavskog kolača predstavlja jedan od najvažnijih običaja na dan slave, a koji je prethodno osveštao sveštenik.

Sveštenik, Vuk Jovanović ukazuje na poseban značaj sečenja slavskog kolača.
– Krsna slava je obeležavanje dana svetitelja i zaštitnika jedne porodice. To povezuje crkvu i dom. Onda goste pozivamo kući. Molimo se za pretke i čuvamo bliznje. To liči na liturgijsko okupljanje – rekao je sveštenik Vuk Jovanović.
Bonus video:
Mnogi Srbi ne znaju kako se pravilno lomi slavski kolač, a sveštenik je ukazao na grešku koju gotovo svi pravimo prilikom ovog rituala.