NEMAČKA KRTICA JE TORTA ZA KOJOM JE CEO SVET POLUDEO: Svaki zalogaj ove predivne kremaste poslastice topi se u ustima
Preukusna torta zanimljivog oblika
Izvor: Lana Vidović
Srednja nemačka krtica u Nemačkoj je poznata pod nazivom "maulwurfkuchen", a omiljena je u mnogim zemljama. Prepoznatljiva je po karakterističnom izgledu krtičnjaka koji se dobija mrvljenjem biskvita, a najčešće sadrži i banane te šlag ili mascarpone.
Na slavljima i rođendanima je rado viđena zbog svog neobičnog oblika, a u nastavku pogledajte recept:
Sastojci:
- 4 jaja
- 180 g šećera
- 125 g margarina
- 3 kašike vanilin šećera
- 50 g brašna
- 20 g kakaa u prahu
- 1,5 kašičica praška za pecivo
- 100 g mlevenih badema
- 110 g narendane čokolade
- 600 g slatke pavlake
- 3 kašike učvršćivača za šlag
- 2 banane
- ½ limuna
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 °C. Pleh obložite papirom za pečenje. Istucite belanca sa malo šećera u čvrst sneg. Margarin penasto izmešajte sa malo šećera i vanilin šećerom. Malo-pomalo umešajte žumance. Umešajte brašno, kakao, prašak za pecivo i mlevene bademe da dobijete glatku smesu. Umešajte tučeni sneg od belanaca i dodajte malo čokoladnih strugotina. Prebacite testo u kalup i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C oko 30 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi.
Nožem zasecite oko ruba biskvita kako biste oblikovali prsten od torte širine oko 2 cm. Kašikom izdubite središte biskvita oko 1 cm duboko. Kašičicom izmrvite kolač u posudu.
Umutite slatku pavlaku sa učvršćivačem, vanilin šećerom i ostatkom šećera. Umešajte ostatak čokoladnih strugotina. Banane oljuštite, prerežite po dužini napola i pokapajte limunovim sokom. Na izdubljeni biskvit rasporedite narezane banane i premažite ih slatkom pavlakom. Kašikom izmrvite komade torte na vrh. Ostavite tortu da se ohladi u frižideru najmanje jedan sat.