5 NAJLEPŠIH POGAČA KOJE IZGLEDAJU KAO SLAVSKI HLEB: Lisnate, mekane, bogato ukrašene, lako se lome i preukusne su
Sezona slava je počela, a mi vam donosimo recept za lisnate pogače koje mogu da zamene slavski hleb.
Objavljeno: 22.11.2023. 10:13h
Autor:
Autor:
Slavski hleb je tradicija koja mora da se ispoštuje za svaku slavu. Ali ako uradite tradicionalne ukrase, umesto hleba možete da umesite i prelepu pogaču koja će se topiti u ustima i lako lomiti.
Mekana pogača sa jogurtom
Dobijeno testo možete da upletete u pletenicu i motate je u krug i tako dobijete najukusnije pecivo na svetu.
Sastojci:
- 2 jaja,
- 2 dl jogurta,
- 230 g brašna,
- 130 ml suncokretovog ulja,
- pola praška za pecivo,
- 1 kašičica soli
Pripremu ove pogače pogledajte na linku ispod:
Pamuk pogača - vazdušasta i lagana
Potrebni sastojci:
- 300 ml mleka
- 100 gr maslaca
- 1 kašika šećera
- 1 kašika soli
- 10 gr suvog kvasca
- 5 gr ili 1 kašičica praška za pecivo
- 2 jaja
- 2-3 kašike ulja
- oko 800 gr mekog brašna
Sukana pogača sa Zlatara
Za testo:
- 600g brašna
- 8g suvog kvasca ili (30g svežeg)
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 1 jaje
- oko 450ml vode
Fil ( za premazivanje):
- 200g putera
- 100g rendanog sira
- 3-4kašike pavlake ili kiselog mleka
Manastirska pogača
Potrebno je:
- 200 g brašna
- 4 jaja
- 300 g ovčijeg sira
- kisela pavlaka
- 200 ml jogurta
Posna lisnata pogača - Kraljevska pogača
Sastojci:
- 600 ml tople vode,
- 10 g suvog kvasca,
- 1 kašika šećera,
- 3 - 4 kašike ulja,
- 1 kašika soli,
- 1 kg brašna za testo i još malo brašna da se premesi,
- 60 g maslaca ili margarina
( Stil )