UKOLIKO PATITE OD ALERGIJA, NEKU OD OVIH 10 BILJAKA JE POŽELJNO DA IMATE U KUĆI: Prečišćavaju vazduh i olakšavaju život

Sve više ljudi pati od alergija ali je u zadnje vreme i visok stepen zagađenja vazduha.

Objavljeno: 07.11.2023. 11:55h
Autor:
Foto: Shutterstock

Stručnjaci predlažu da nabavite neke od ovih biljaka koje uspešno prečišćavaju vazduh i sprečavaju alergijski kašalj.

Srbija je već dugo svetski lider kada je reč o zagađenju vazduha. Ako ne možete mnogo da uradite na makro planu, u svoj mikro svet zvani dom, unesite biljke koje najbolje pročišćavaju vazduh

Ukoliko vam se dešava da ujutru, čim ustanete, kijate i po nekoliko puta uzastopno - to znači da ste alergični. Nešto postoji u vašem okruženju što vam "ne dozvoljava" da dišete neometano.

1. Spatifilum

Svojim elegantnim šarmom krasi svaki enterijer! Drugačije se naziva i ,,Mesečev cvet” , jer nudi prelepe bele cvetove. Ljubitelji cveća tvrde da, osim što ima prelepe cvetove, ovo cveće je vrlo lako za uzgoj.

foto: Shutterstock

2. Dracena marginata

Jedna je od najčešće gajenih sobnih biljaka. Osim zbog dekorativnosti, gaji se i zato što je veoma otporna biljka i laka za održavanje pa je mogu uspešno gajiti i početnici. Na prirodnom staništu, u Africi, dracena raste kao veliko drvo. U mnogim krajevima sveta zove se „Zmajevo drvo“ ili „Ženski zmaj“.

foto: Shutterstock

3. Aglaonema

Dekorativna, zimzelena biljka, poreklom iz Kine. Upečatljiva je zbog velikih varijacija boja – od tamno zelenih do srebrnih nijansi, a neke sorte imaju i intenzivno crvenu nijansu, što je čini veoma popularnom dekorativnom biljkom. Ovo je sporo rastuća, veoma atraktivna biljka zbog svojih krupnih listova.

foto: Shutterstock

4. Fikus gumijevac ili drvo gume

Stablo iz porodice dudova a ime vrste elastica je dobio po tome što su mu svi delovi puni gumastog lateksa. U našim uslovima, ficus elastica može narasti do dva metra držanjem u saksiji.

foto: Shutterstock

5. Kućna paprat

Poznata i pod nazivom “sobna”, “kovrdžava” ili “čupava” paprat, je vrsta paprati koja se gaji baš kao sobna biljka. S obzirom na to da u prostorijama i kancelarijama obično ima vrlo malo prirodnog svetla, sobna paprat se pripremila na to, i potpuno joj odgovaraju uslovi.

foto: Profimedia

6. Sanseverija

Zbog karakterističnih listova sanseverija se popularno naziva indijansko pero. Mada je poznata i kao sablja, sabljarka, đavoljev jezik i svekrvin jezik. Spada u cveće koje je lako za održavanje. Zapravo, ona je idealna za ljude koji nemaju dovoljno vremena da se posvete gajenju biljaka. Te ne čudi što se često sreće u kancelarijama.

foto: Shutterstock

7. Aloe vera

Drevna biljka koja se od davnina koristila pri lečenju, zbog svoje neopisivo velike lekovitosti. Zahvaljujući svojim lekovitim svojstvima nazivala se i kraljicom lekovitih biljaka, dok je danas zauzela i mesto jedne od najznačajnijih ukrasnih biljaka koja krasi domove stotina miliona ljudi!

foto: Shutterstock

8. Leptir palma ili areka

Ključni faktor za uspešan uzgoj areka palme u kući je, dovoljna količina svetlosti. Potrebno im je jako, indirektno svetlo, koje dopire sa južnog ili zapadnog prozora. Kada su izloženi direktnoj sunčevoj svetlosti, listovi dobijaju žutozelenu boju.

foto: Shutterstock

9. Fikus

Biljka koja decenijama vlada u zatvorenom prostoru je graciozni fikus, sa svojim sjajnim, kožastim listovima. Ukoliko se pravilno brinete o fikusu, ova biljka može da doživi i 20 godina.

foto: Profimedia

10. Engleski bršljan

Predstavlja zimzelenu biljku puzavicu, koja se prilepljuje na površinu na kojoj se razvija i raste. Zbog načina života, spada u biljke parazite, ali takođe spada i u neobičnu biljku koja se koristi i kao ukrasno cveće.

Njegovim prisustvom Vaš dom može podsećati na pravu šumsku oazu. Bršljan se drugačije naziva i Hedera helix, a ovaj naziv potiče od istoimene grčke reči koja znači ,,podloga”.

Engleski bršljan je vrsta idealna za prečišćavanje vazduha, jer se pokazao kao odličan u upijanju formaldehida iz vazduha.

foto: Profimedia