NAJBOLJI RECEPT ZA "DAMEN KAPRIC" - STARINSKI KOLAČ KOJEM NEMA RAVNOG: Jeftin i kremast, gotov za tili čas
Donosimo vam najbolji recept za Damen kapric, kolač koji vraća u detinjstvo.
Autor:
Sastojci:
- 6 žumanaca
- 6 kašika šećera
- 200 g masti (250g margarina,putera) ili 10 kašika ulja
- 4 kašike mleka
- 1 prašak za pecivo
- 10 kašika brašna
Za premaz i posipanje:
- 5 kašika džema od kajsija
- 100 g mlevenih ili sitno seckanih oraha (po ukusu)
Za fil:
- 6 belanaca
- 9 kašika šećera
Priprema:
1. Izmiksajte žumanca sa šećerom, pa dodajte ulje, mleko i brašno, a zatim sve još kratko mutite. Dobijenu smesu izlijte u podmazanu i pobrašnjenu pravougaonu tepsiju (oko 25x35cm), pa pecite u rerni zagrejanoj na 180 ° C 12-15 min.
2. U međuvremenu ulupajte penasto belanca, dodajte šećer i istucite u čvrst šam.
3. Izvadite tepsiju iz rerne, te smanjite potom temperaturu na 150 °C. Premažite koru džemom, pospite polovinom mlevenih oraha, nanesite šam i poravnajte ga. Od gore rasporedite preostale orahe, pa vratite u rernu da se prosuši i zapeče još dvadesetak minuta.
4. Secite na štangle željene veličine tek kad se kolač ohladi.
Bonus video: