Dobro razmislite

11 načina kako šećer uništava vaše telo: Krivac je za bolesti srca, stalan osećaj gladi i rane bore!

Osim što ishrana puna šećera šteti vašoj kilaži, zapravo je mnogo gore - izaziva zavisnost, promenljivo raspoloženje, uništava kožu i izaziva stanje imenovano kao dijabetes tipa 3

Objavljeno: 25.09.2014. 09:50h 12:56h
Autor:
Foto: Shutterstock

Poslasticima začinjenim šećerom velika većina ljudi ne može da odoli i to će uvek biti tako. Ali, možda kada saznate šta ta ukusna supstanca zapravo radi vašem telu, možda i odustanete ili bar smanjite količinu šećera u ishrani - piše Prevention.com.

Pažljivo pročitajte - nije u pitanju samo vaš izgled i kilaža, već niz opasnih oboljenja i oštećenja vitalnih organa! 1. Čini organe debelim

Jedinjenje fruktoza-a koje se nalazi u šećeru i visoko fruktozni skrobni sirup uzrokuju da jetra počne da skladišti više masti i to na neobičnim mestima. Ukoliko praktikujete ishranu bogatu šećerom, vremenom će se oko jetre stvoriti loptice masti i dovesti ovaj organ u stanje sličnom masnoj jetri izazvanoj alkoholizmom.

6 načina da pročistite jetru na prirodan način, pročitajte OVDE.

2. Izaziva dijabetes

Studijom je dokazano da za svakih dodatnih 150 kalorija koje unesete kroz šećer u toku jednog dana, rizik od dijabetesa raste za 1.1 odsto.

3. Šteti srcu

Srčana oboljenja i dijabetes su veoma povezani - srčani i moždani udar su najčešći uzrok smrti među ljudima obolelim od dijabetesa tipa 2, odnosno odgvorni su za 65 odsto smrtnih slučajeva kod obolelih od šećerne bolesti.

Postoje namirnice koje obnavljaju organe! Detalje saznajte OVDE.

4. Izaziva napetost krvnih sudova

Šećer koji se dodaje u hranu proizvodi višak insulina u krvotoku, koji šteti cirkulaciji u arterijama. Takođe, hronično visok nivo insulina izaziva brži rast glatkih mišićnih ćelija oko krvnih sudova nego što je normalno, a to izaziva napetost u zidovima arterija, što vas dovodi u rizičnu grupu za dobijanje visokog krvnog pritiska. Osim toga, imaćete veće šanse i za srčani i moždani udar.

5. Remeti holesterol

Ukoliko niste znali, postoji jaka veza izmedu šećera i holesterola. Studije su došle do zaključka da ljudi sa visokim nivoom holesterola i/ili dijabetesom, kao i osobe koje pate od gojaznosti i konzumiraju mnogo šećera, imaju najviši nivo lošeg holesterola i triglicerida, a najniže nivoe dobrog holesterola. Takođe, previše šećera podstiče jetru da skladišti više lošeg holesterola, što onemogućava telu da ga izbaci iz sistema.

OVDE preuzmite recept za napitak koji snižava nivo holesterola i triglicerida.

6. Dijabetes tipa 3

Neuropatolog Suzan de la Monte ustanovila je termin "Dijabetes tipa 3", nakon što je njen tim otkrio vezu izmedu otpornosti insulina, ishrane bogate mastima i Alchajmerove bolesti. Zapravo, njihov rad je ukazao na to da je Alchajmerova bolest zapravo oboljenje metabolizma, i to bolest prilikom koje je oštećena sposobnost mozga da koristi glukozu i proizvodi energiju. Prostim rečima, to je kao da imate dijabetes na mozgu.

7. Izaziva zavisnost

Isto kao i najčešće droge, šećer oslobađa hemikalije koje pokreću centar za zadovoljstvo u mozgu, opioide i dopamin. Kod ljudi se razvija tolerancija na šecer, pa im je vremenom potrebno sve više kako bi se osećali dobro, isto kao i sa psihoaktivnim supstancama. Tokom ispitivanja na životinjama kada je reč o zavisnosti od šećera, na pacovima je zapaženo cvokotanje zubima, groznica i anksioznost onda kada im je šećer oduzet.

Pronađite sredinu: zašto ne treba izbaciti šećer u potpunosti iz ishrane, saznajte OVDE.

8. Stalni osećaj gladi

Redovno konzumiranje previše šećera uništava sposobnost tela da mozgu pošalje signal o sitosti. Ukoliko imate nekoliko kilograma viška i dijabetes tipa 2, vaše telo može da izgubi sposobnost da proizvodi hormon leptin, koji zapravo daje signal kada je želudac pun. Fruktoza se na zaista podmukao način igra sa leptinom - previše šećera u ishrani znači da se vaše telo oseća gladno čak i kada se prejedate.

9. Oduzima energiju

Sigurno znate taj osećaj kada pojedete čokoladicu i osetite taj divni nalet energije. Ali, problem je u tome što energičnost vrlo brzo biva pretvorena u neprijatni osećaj umora. Naučnici su dokazali da je potrebno samo 30 minuta ili manje da se šećer popne na odličan nivo i padne ispod normale. Te varijacije samo izazivaju još veću potrebu za šećerom, a uz to i izaziva oslobađanje serotonina, koji reguliše san.

4 saveta kako da pobedite konstantan umor, pročitajte OVDE.

10. Izaziva varijacije u raspoloženju

Posežemo za šećerom da bismo se osećali bolje, ali na kraju dobijamo suprotan efekat. Studija sprovedena na 9.000 ljudi proučavala je vezu između depresije i ishrane pune slatkiša i brze hrane. Nakon šest godina praćenja stanja ovih ljudi, zaključeno je da su oni za 40 odsto više izloženi riziku od razvijanja depresije, u odnosu na one koji su se hranili zdravije.

11. Stvara bore i uništava kožu

Šećer u krvotoku napada proteine kako bi oformio nove, štetne molekule, koji se nazivaju napredni glikozni proizvodi. Ovi nepoželjni molekuli oštećuju proteine svojim napadom, uključujuci i proteinska vlakna u kolagenu i elastinu, jedinjenjima koja čine kožu čvrstom i elastičnom. Rezultat svega toga jesu suva i krta proteinska vlakna, koja izazivaju bore i opuštenu kožu.

OVDE pročitajte recept za podmlađujuću masku za lice - tajnu lepote i mladosti japanskih žena!

I to nije sve: Ova jedinjenja podstiču rast oštećenog kolagena i deaktiviraju prirodne antioksidantne enzime tela, što vas čini podložnim većem oštećenju kože od sunca, što vodi do preranog starenja.