Čuvajte zdravlje

Masna hrana i migrene izazivaju Parkinsonovu bolest?

Nedavna istraživanja pokazala su da u rizičnu grupu za dobijanje ove bolesti spadaju pretežno ljubitelji masne hrane i oni koji pate od migrena

Objavljeno: 20.09.2014. 19:20h 21:38h
Autor:
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Eksperimenti koji su naučnici vršili nad miševima pokazali su da masna hrana, pored toga što povećava rizik od dijabetesa, takođe može biti uzročnik Parkinsonove bolesti.

Miševi koji su jeli masnu hranu postali su gojazni i dobili dijabetes, a kod njih su uočeni i simptomi Parkinsonove bolesti, pa su i uginuli pre ostalih miševa koji su jeli “balansiranu“ hranu.

Kako vam štrikanje i heklanje može pomoći da sprečite Parkinsonovu bolest, pročitajte OVDE.

Jedna od naučnica uključenih u studiju, Karola Rotermund, kaže da je svakako potrebno sprovesti i druga istraživanja kako bi se utvrdila veza između hrane i Parkinsonove bolesti, ali njihovo istraživanje je pokazalo da premasna hrana uzrokuje nakupljanje proteina alfa-sinuckeina u organizmu, što doprinosi bolesti ćelija.

Sa druge strane, jedno američko istraživanje pokazalo je da su osobe koje pate od migrene sklonije dobijanju Parkinsonove bolesti. Istraživanje koje je uključilo 5.620 osoba, pokazalo je da ljudi koji pate od migrena imaju dva puta veći rizik za oboljevanje od Parkinsonove bolesti.

Ovom tehnikom masaže možete otkloniti uporne glavobolje! Detalje saznajte OVDE.